Opinie

Er is nog heel veel energiebesparing mogelijk

De Nederlandse industrie verslindt energie en heeft geen tijd en geld voor investeringen in energiebesparing. Ook bij de winning en productie moet er snel geld worden verdiend. Er is echter nog heel veel energiebesparing mogelijk, stelt Klaas de Jong.

19 April 2007 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:42
„De media meldden onlangs dat een derde van het door restaurants aangekochte voedsel weggegooid werd. Ik vrees dat het thuis niet veel beter is. Er is op het gebied van voedsel een ongekende verspilling.” Foto RD, Anton Dommerholt
„De media meldden onlangs dat een derde van het door restaurants aangekochte voedsel weggegooid werd. Ik vrees dat het thuis niet veel beter is. Er is op het gebied van voedsel een ongekende verspilling.” Foto RD, Anton Dommerholt

Onze nieuwe regering heeft grote plannen als het gaat om duurzame energie. Die kunnen alleen slagen als we alle mogelijke middelen inzetten. Biomassa is een belangrijke pijler in het bouwwerk. Maar af en toe duiken er berichten op die twijfel zaaien over bio-energie. De taco’s worden te duur voor de Mexicanen doordat men in de VS autobrandstof maakt uit mais, koppen de kranten. Of ons pilsje wordt te duur omdat men koolzaad gaat verbouwen voor biodiesel. Hoe serieus moeten we dergelijke berichten nemen?Er zijn ook heel andere berichten. Zo meldden de media onlangs dat een derde van het door restaurants aangekochte voedsel weggegooid werd. Ik vrees dat het thuis niet veel beter is. Wist u trouwens dat de kwaliteitsmerken in de voedingsindustrie hun productie laten vernietigen als de kleur van de verpakking niet helemaal klopt of als het label scheef op de potjes zit? Er is op het gebied van voedsel een ongekende verspilling.

De profeet Daniël heeft trefzeker onze westerse maatschappij beschreven. In hoofdstuk 7 van het Bijbelboek lezen we over het vierde dier, dat komt na de leeuw, de beer en de panter. Elk dier staat voor een wereldrijk, maar het vierde dier is niet te vergelijken met de vorige dieren. „Het vrat en vermaalde alles, en wat overbleef vertrapte het met zijn poten”, schrijft Daniël. Dat is precies hoe de westerse economie functioneert. We vertrappen veel voedsel en we verslinden heel veel. Om bier te maken bijvoorbeeld is heel veel graan nodig. Veel gezinnen draaien er wekelijks een paar kratjes bier door. Dat is niet omdat ze anders verhongeren. Is het niet merkwaardig dat er nooit geklaagd wordt over onze voedselverspilling, maar dat er protesten komen zodra we duurzame energie willen produceren?

Actie
In plaats van allerlei bezwaren te verzinnen, kunnen we beter eens tot actie overgaan. Ook als het om energieverbruik gaat, zijn we het verslindende en vertrappende vierde dier in de wereldgeschiedenis. Onze industrie verslindt energie en heeft geen tijd en geld voor investeringen in energiebesparing. Ook bij de winning en productie moet er snel geld worden verdiend. Er is nog heel veel energiebesparing mogelijk en daarnaast moeten we inzetten op duurzame energie.

Laten we bij biomassa maar eens beginnen met de benutting van alle reststromen die toch al beschikbaar zijn. Er zijn verrassende mogelijkheden. Wist u dat een kleine ondernemer in Moerdijk jaarlijks miljoenen kilowatturen groene stroom opwekt uit restaurantafval? Of dat de rioolwaterzuivering in Apeldoorn genoeg groene energie kan produceren voor een wijk met 3000 woningen? Of dat het plantsoenafval van de gemeente Sittard-Geleen 8 miljoen kWh groene stroom oplevert plus warmte voor een hele woonwijk?

Deze voorbeelden mogen ons inspireren om tot actie over te gaan. Het wordt hoog tijd voor Balkenende IV om weer een steunregeling voor duurzame energie in te voeren, na een halfjaar stilstand. Die regeling moet uiteraard wel slimmer zijn dan de oude MEP. En als u zich zorgen maakt over de voedselproductie, bedenk dan dat een pilsje en een gehaktbal minder per week ook een oplossing kan zijn.

De auteur is eindredacteur van de website energieprojecten.nl. Voor het Christelijk Ecologisch Netwerk (CEN) schrijft hij artikelen over energievraagstukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer