Buitenland

Surinaams parlement behandelt amnestievoorstel

PARAMARIBO (ANP) – Het Surinaamse parlement behandelt donderdag al een amnestievoorstel voor misdrijven gepleegd in de periode 1980-1992. Een maandag door de Nationale Democratische Partij (NDP) ingediend wetsontwerp is vrijwel direct op de agenda geplaatst door de voorzitter van het parlement, Somohardjo.

18 April 2007 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Een commissie van rapporteurs zal eerst achter gesloten deuren een advies voor de behandeling van de amnestiewet formuleren. Het is nog niet duidelijk of dat advies direct na de ’huishoudelijke vergadering’ in het openbaar besproken zal worden.Een „voortvarende" aanpak van Somohardjo, meent de fractieleider van de coalitie in het parlement, Rodgers. Hij zegt dat hij „ondanks allerlei risico’s" zitting zal nemen in de commissie van rapporteurs. Hij wil niet aangeven welke risico’s hij bedoelt.

Rodgers kwam na de coup van ex-legerleider Bouterse in 1980 als één van de eersten in de beruchte cel ’Devil’ in het Fort Zeelandia terecht. Voor hem is er van amnestie voor de Decembermoorden van 1982 „geen sprake".

Die moorden zijn de enige niet verjaarde strafbare feiten uit de periode waarover het ontwerp van de NDP gaat. Bouterse, die nu voorzitter is van de NDP, wordt als hoofdverdachte van de moord op vijftien van zijn tegenstanders genoemd.

Somohardjo is voorstander van amnestie voor de verdachten, maar stelt principieel dat er een referendum gehouden moet worden. Zijn partij, Pertjaja Luhur, staat er niet afwijzend tegenover dat nieuwe element tijdens de behandeling van het amnestievoorstel in te brengen. „Enkel en alleen als wij naar het volk gaan, ben ik te vinden", zegt Somohardjo.

Behandeling van het amnestiewetsvoorstel is voor Kruisland, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, een ernstige inmenging in het verloop van het gerechtelijk proces. „Het getuigt niet van een hoge moraal, het is bijzonder schandelijk, de politieke overheid zou er zich ver van moeten houden".

De Surinaamse justitie treft momenteel voorbereidingen om het strafproces bij de Krijgsraad te laten beginnen. „Men gaat in de drang om daders hun straf te laten ontlopen, eraan voorbij dat amnestie op basis van internationale verdragen niet mogelijk is", zegt Jessurun, parlementslid van de coalitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer