Buitenland

Groepering Al-Sadr uit Iraakse regering

BAGDAD - De politieke groepering van de Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft haar zes ministers officieel opdracht gegeven om de regering te verlaten. Het opstappen van de bewindslieden is vooral bedoeld om een tijdschema af te dwingen voor het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak.

Buitenlandredactie
17 April 2007 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Tevens geldt de actie als protest tegen de arrestatie van leiders van Al-Sadrs militie bij de veiligheidsoperatie die in Bagdad al twee maanden aan de gang is. Het terugtreden van de bewindslieden bezorgt premier Nuri al-Maliki volgens waarnemers zowel nieuwe kansen als hoofdbrekens. Enerzijds geeft het de premier meer vrijheid om zijn beleid uit te voeren. Tegelijkertijd wordt het moeilijk om de anti-Amerikaanse geestelijke en militieleider betrokken te houden bij de politiek.Officieel verwelkomde Maliki maandag het besluit van de beweging van Sadr. Volgens de premier maakt het vertrek de weg vrij voor de komst van nieuwe „efficiënte” ministers. Het is onwaarschijnlijk dat de regering zal vallen door het ontslag van de zes. Het blok van Sadr heeft 32 parlementariërs in de volksvertegenwoordiging, die uit 275 leden bestaat.

Tienduizenden aanhangers van de sjiitische leider demonstreerden vorige week tegen de aanwezigheid van de circa 140.000 door de Amerikanen geleide troepen in het Arabische land. Sadrs militie zou een grote rol hebben in het sektarische geweld tussen sjiieten en soennieten. Dat heeft het afgelopen jaar al duizenden Iraakse levens gekost. Sadr zelf houdt zich al maanden schuil. Volgens de Amerikaanse autoriteiten bevindt hij zich in Iran, maar zijn volgelingen zeggen dat hij ergens in Irak is ondergedoken. Zijn strijders zijn door de Amerikanen omschreven als de grootste dreiging voor de veiligheid in Irak.

Zeker dertien Iraakse soldaten zijn maandag omgekomen en vier zijn gewond geraakt toen gewapende opstandelingen hun controlepost bij de Noord-Iraakse stad Mosul overvielen. Verder hebben Amerikaanse militairen bij een inval in de omgeving van Ramadi per ongeluk drie Iraakse politieagenten gedood. De Amerikanen werden tijdens hun actie beschoten en dachten met Iraakse opstandelingen van doen te hebben. Achteraf bleek het om Iraakse politieagenten te gaan. Naar het incident wordt een onderzoek ingesteld. Er werden zeven Iraakse opstandelingen gearresteerd.

De afgelopen dagen zijn ook vijf Amerikaanse soldaten en twee mariniers uit de VS gesneuveld. Zij kwamen om het leven bij gevechtshandelingen in de provincie Anbar en in Bagdad. Twee van hen werden het slachtoffer van een aanslag met een bermbom.

Amnesty International heeft maandag gezegd dat er een humanitaire catastrofe dreigt in het Midden-Oosten als de Verenigde Staten en de Europese Unie niet ingrijpen om de meer dan 3 miljoen Iraakse vluchtelingen hulp te bieden. Het grootste deel van de vluchtelingen is naar de buurlanden Syrië en Jordanië getrokken, waar hun aanwezigheid de prijzen van onderdak en voedsel opdrijft en een groot beslag legt op de basisvoorzieningen, in de eerste plaats de medische. Dinsdag is in Zwitserland een conferentie van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR begonnen over de Iraakse vluchtelingenproblematiek.

Volgens de UNHCR zijn ongeveer 2 miljoen Irakezen naar het buitenland gevlucht. Nog eens een kleine 2 miljoen zijn binnen Irak ontheemd geraakt. Amnesty heeft overheden opgeroepen royaal te doneren om de crisis het hoofd te bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer