Sarkozy naar graf De Gaulle in eindfase campagne
PARIJS (AP) – De Franse presidentskandidaat Sarkozy heeft maandag het graf bezocht van oud–president Charles de Gaulle. Met dit onaangekondigde gebaar van nationale trots hoopt Sarkozy van de conservatieve UMP de vele zwevende kiezers ervan te overtuigen deze zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op hem te stemmen.
’Sarko’ nam een select groepje journalisten mee naar het praalgraf van de in 1970 overleden oorlogsheld. Veel Fransen zien generaal De Gaulle als een soort vaderfiguur en als grondlegger van het moderne Frankrijk. Ten tijde van De Gaulle profiteerde Frankrijk van de naoorlogse economische bloeiperiode, die bekendstaat als de ’glorieuze dertig jaar’. In een tijd van hoge werkloosheid en groeiende onzekerheid over de positie van Frankrijk in de wereld verlangen veel Fransen terug naar die overzichtelijke periode.Sarkozy, die zijn visie voor Frankrijk deels heeft gemodelleerd naar die van De Gaulle, noemde de generaal „een symbool van hoop" en zei dat het dorp Colombey–les–Deux–Eglises „getuige is van een tijd dat Frankrijk niet aan zichzelf twijfelde." De Gaulles waarden zijn in het geheel niet verouderd, aldus Sarkozy, die aan kop gaat in de peilingen en zijn –weliswaar lichte– voorsprong op de socialistische kandidate Royal al sinds het begin van het jaar weet vast te houden.
De socialistische partij (PS) probeerde zondag kiezers te lokken met een andere tactiek: ze waarschuwde voor het gevaar van extreem–rechts, dat net als bij de vorige verkiezingen in 2002, weer veel stemmen dreigt te krijgen.
Zes dagen voor de verkiezingen is moeilijk te voorspellen welke twee van de vier belangrijkste kandidaten – Sarkozy, Royal, de kandidaat van het midden Bayrou, en Le Pen van het extreem–rechtse Front National – de meeste kans maken op een plaats in de tweede ronde op 6 mei.
„Wij geloven niet in peilingen", zei de woordvoerster van Sarkozy, ook al staat hij er gunstig voor. „Er is nog niets gewonnen."
De laatste campagneweken werden gekenmerkt door scherpe verbale aanvallen tussen de kandidaten over en weer, en de nadruk kwam meer te liggen op thema’s als nationale identiteit en immigratie. Eerder ging het in de campagne nog vooral over het creëren van werkgelegenheid en het uit het slop krijgen van de Franse economie.
Royal heeft het moeilijk omdat op links zes andere kandidaten meedoen, die stemmen afsnoepen van de PS. Bayrou manifesteert zich bovendien verrassend als ’lachende derde’ in de campagne, en haalt kiezers weg bij zowel Sarkozy als Royal.
Sommigen vrezen dat zich zondag een herhaling zal voltrekken van wat in 2002 gebeurde, toen Le Pen de socialist Lionel Jospin achter zich liet en doordrong tot de tweede ronde. Daarin moest hij het echter afleggen tegen Chirac van de UMP, die een overweldigende 82 procent van de geschrokken Franse kiezers achter zich kreeg.