„Baggeraars hebben te grote schepen”
De Nederlandse en Belgische baggerbedrijven kunnen over drie tot vijf jaar wel eens in problemen komen omdat ze te grote schepen hebben gekocht. Door de economische teruggang kunnen die overbodig worden.
Die waarschuwing komt van bureau Cap Gemini Ernst & Young, dat op eigen initiatief de toekomst van de baggerindustrie onderzocht. De grote baggerschepen voor zandtransport zijn alleen handig voor de huidige landwinningsprojecten. Maar als er straks kleiner, specialistischer werk te doen is, zijn de schepen minder goed inzetbaar.
De onderzoekers waarschuwen ook dat een groep deskundige werknemers de komende jaren met VUT of pensioen gaat. Groot probleem is dat er amper opvolgers zijn tussen de 35 en 50 jaar. Werknemers in die leeftijd zijn in de jaren tachtig verdwenen bij reorganisaties. Cap Gemini adviseert een programma om de kennis en ervaring voor de bedrijven te behouden.
De Nederlandse en Belgische baggeraars zijn de grootste in de wereld en beschikken over jumbosleephopperzuigers. Ze voeren samen wereldwijd 70 procent van de projecten op de vrije markt uit. Hiervoor zijn zo’n 5000 Nederlanders actief, waarvan de helft in het buitenland.
In een reactie zeggen de baggeraars het rapport niet te kunnen plaatsen. Directeur J. Rovers van de vereniging van waterbouwers van bagger-, kust- en oeverwerken (VBKO): „Het is een algemene trend dat projecten groter worden en dat daardoor behoefte is aan grotere schepen. De zandwinning in bijvoorbeeld de Noordzee wordt steeds meer geconcentreerd op één plek.”
Rovers benadrukt dat de sector ook kleinere, gespecialiseerde schepen in gebruik heeft genomen. Hij verwacht geen problemen met de scheepscapaciteit als de economie terugvalt. „Natuurlijk is onze sector cyclisch. Als de Maasvlakte klaar is of de Nederlandse dijken opgehoogd zijn, is er even geen werk. Dat gaat altijd zo.”
Rovers erkent dat er een grote groep oudere werknemers met pensioen gaat, zoals Cap Gemini waarschuwt. Dat daardoor een schat aan ervaring en kennis verloren gaat, heeft de sector al voorzien. Daarvoor zijn projecten gestart.