Kerk & religie

Boek van paus vat pontificaat samen

ROME - „Het christendom heeft slechts een dragende grond als de historische Jezus en de Jezus van het geloof één en dezelfde zijn.”

Van onze correspondent
13 April 2007 20:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Dat schrijft Benedictus XVI in zijn persoonlijke boek ”Jezus van Nazareth”, dat maandag in drie talen verschijnt. Het boek werd vrijdag gepresenteerd in Vaticaanstad.Dat de paus gekozen heeft voor Jezus als onderwerp mag geen verbazing wekken, omdat de paus zich beschouwt als de vertegenwoordiger van Christus op aarde. Wel bijzonder is dat een paus deels onder zijn eigen naam (”Joseph Ratzinger-Benedictus XVI” luidt de dubbele auteursnaam) een theologisch werk schrijft voor het grote publiek. De inhoud maakt uitdrukkelijk geen onderdeel uit van de geloofsleer, schrijft Ratzinger in het voorwoord. „Het staat iedereen vrij mij tegen te spreken.”

De paus beoogt met het werk „de levende band met Christus” van christenen te versterken. De rode lijn van de paus is dat „Jezus van de Evangelieën als de echte, historische Jezus veel logischer en beter te begrijpen is dan de reconstructies van de laatste decennia.” Hiermee wordt de stortvloed aan (pseudo)historische literatuur voor het grote publiek bedoeld, waarin Christus niet als Zoon van God wordt voorgesteld.

Het boek komt uit ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de paus, maandag, en de tweede verjaardag van het pontificaat van Benedictus XVI.

”Jezus van Nazareth”, dat werd geschreven in het Duits, is symbolisch voor het pontificaat van de Duitse paus. Benedictus XVI hamert sinds hij op 19 april 2005 paus werd op de kern van het geloof, namelijk dat God en Christus bestaan en dat Hij van ons houdt.

De paus roept voortdurend de gelovigen op consequent te leven. Dat betekent in zijn visie trouw blijven aan het leergezag wat betreft ethische en morele vraagstukken.

De paus schuwt de confrontatie niet. Dat is de laatste maanden te zien in Italië. Het Vaticaan en met name de Italiaanse bisschoppenconferentie verzetten zich met hand en tand tegen het wetsvoorstel dat voorziet in het legaliseren van de band tussen ongehuwd samenwonenden. De opstelling van de kerk heeft onder meer geleid tot antipauselijke uitingen in de media en op straat, een absolute zeldzaamheid in het pausminnende Italië. Zo verschenen afgelopen week in een paar grote Italiaanse steden graffittiteksten als ”Ratzinger moordenaar”. De paus botste -ongewild- het afgelopen jaar ook met vele moslims wegens zijn woorden over de gewapende jihad tijdens een lezing op de universiteit van Regensburg in september 2006. De paus stelde echter alleen te willen aantonen dat in het christendom geloof en rede samengaan. Het is precies deze insteek die Ratzinger ook heeft genomen voor zijn boek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer