Kabinet regelt geen cao voor postbodes
DEN HAAG - Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken weigert in te grijpen in de postmarkt door een arbeidsovereenkomst voor alle postbezorgers verplicht te stellen. Goede arbeidsvoorwaarden zijn een zaak voor werkgevers en werknemers, vindt hij.
Dat zei de bewindsman donderdag in het debat over de Postwet.Het kabinet wil de postmarkt helemaal vrijgeven zodat ook andere bedrijven dan TNT Post kaarten en brieven lichter dan 50 gram mogen bezorgen. De concurrenten van TNT Post, Sandd en Selektmail, mogen nu alleen stukken zwaarder dan 50 gram bezorgen. Hun medewerkers hebben, anders dan bij TNT Post, geen cao. Ze krijgen daardoor soms minder betaald dan het minimumloon, vallen niet onder de Ziektewet en bouwen geen pensioen op.
PvdA, SP en GroenLinks vinden dat onverteerbaar. Zij pleitten er in het Kamerdebat voor om een bepaling in de Postwet op te nemen dat alle postbedrijven hun medewerkers verplicht een arbeidsovereenkomst moeten aanbieden.
Heemskerk legde die eis donderdag naast zich neer. Goede arbeidsvoorwaarden zijn in eerste instantie een zaak voor werkgevers en werknemers, betoogde hij. De vakbonden moeten met Sandd en Selektmail om de tafel gaan om daarover afspraken te maken. Het bestaande arbeidsrecht biedt daarnaast voldoende waarborgen voor goede arbeidsrelaties, meent hij. Bovendien werpen verplichte arbeidsovereenkomsten een drempel op voor nieuwkomers op de postmarkt, waardoor de concurrentie eerder af- dan toeneemt. Met als gevolg dat de postzegelprijs dan niet daalt.
De bewindsman wees er verder op dat Sandd en Selektmail steeds vaker mensen in vaste dienst zullen nemen. Doen ze dat niet, dan zullen die mensen overstappen naar andere bedrijven die hen wel een vaste baan bieden.
Heemskerk wil de postmarkt per 1 januari vrijgeven, mits Duitsland dat dan ook doet. Daar ziet het wel naar uit. Mocht het anders lopen, dan kan de liberalisering worden uitgesteld.