Binnenland

VNG haalt hard uit naar Nawijn

Niet de gemeenten, maar de rijksoverheid faalt als het gaat om de uitvoering van de Vreemdelingenwet. Dat stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag in een reactie op de uitspraken van Nawijn in de Volkskrant. Nawijn sprak dreigende taal in de richting van dwarsliggende gemeenten. „Als ze niet meewerken aan beleid zoals dat democratisch is vastgesteld, dan zal het Rijk ingrijpen en tot uitzetting moeten overgaan.”

ANP
28 August 2002 14:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

J. Van den Berg, de voorzitter van de Directieraad van de VNG, is verbaasd over de uitspraken van Nawijn. „Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is een taak van de rijksoverheid. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Die mensen moeten zelf maar uitmaken of en wanneer ze weggaan. Ze komen dus op straat en daardoor worden gemeenten gedwongen iets te doen, al was het maar om de openbare orde te garanderen. Als de rijksoverheid ervoor zou zorgen dat die mensen vertrokken, was er geen probleem.”

Niet alleen de mogelijke toepassing van bestuursdwang tegen gemeenten wekt bevreemding bij Van den Berg. Hij wijst er ook op dat de minister in het Volkskrantinterview uitgeprocedeerde asielzoekers in één adem noemt met illegalen en ook daar de gemeenten verantwoordelijk voor stelt. „Daar gaan gemeenten helemaal niet over. Illegalen vallen onder de Vreemdelingendienst”, constateert Van den Berg.

In de Volkskrant suggereerde Nawijn ook, dat kerkelijke organisaties illegalen en uitgeprocedeerden onderdak bieden. Zij zouden volgens de minister moeten doorverwijzen naar het IOM, de organisatie die helpt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst. Van den Berg: „Dat gebeurt allang. Ik ken geen organisaties, gemeentelijke noch kerkelijke, waar deze groepen structureel worden opgevangen.”

Nawijn stond woendag overigens niet alleen op de voorpagina van de Volkskrant. In dagblad Trouw kondigde hij aan dat hij de subsidies aan projecten waaraan alleen allochtonen meedoen, wil stopzetten. Nawijn vindt dat die projecten niet bijdragen aan de integratie.

„Marokkaanse vrouwen die leren zwemmen, dat is prima. Maar doe het met z’n allen. Die vrouwen moeten juist niet onder elkaar blijven”, aldus de bewindsman. Verder noemt hij als voorbeeld de subsidies aan voetbalclubs. „Ik zie dat allochtonenclubs heel veel geld krijgen, en andere verenigingen niets.” Volgens Nawijn wekt dat jaloezie op.

GroenLinks-Kamerlid Azough heeft woensdag schriftelijke vragen aan Nawijn gesteld over zijn uitlatingen in Trouw. Volgens haar zijn er projecten die voor autochtone Nederlanders minder interessant zijn, maar die wel van groot belang kunnen zijn voor de integratie van allochtonen. Als voorbeeld noemt ze een cursus fietsen voor Turkse mannen en vrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer