Binnenland

Getraumatiseerde veteranen eisen miljoenen

HILVERSUM (ANP) – Een groep van 125 veteranen die getraumatiseerd zijn geraakt tijdens een missie, wil via de rechter een miljoenenclaim indienen bij Defensie. De veteranen vinden dat het ministerie zijn zorgplicht niet goed is nagekomen. Ze lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) en velen zouden daardoor hun baan hebben verloren en op het bestaansminimum leven.

11 April 2007 22:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Via het letselschadebureau de Pals Groep willen ze smartengeld en een financiële vergoeding voor misgelopen inkomsten afdwingen. Dat heeft Guus Freriks van de Pals Groep woensdag in het tv-programma Netwerk meegedeeld. De veteranen hebben een vereniging opgericht om sterker te staan. „We vragen aan de rechter of Defensie haar zorgplicht is nagekomen of niet", aldus Freriks.Het ministerie van Defensie heeft nog niets gezien van een groepsclaim, meldde een woordvoerder in een reactie. De Pals Groep had onlangs al acht zaken van veteranen ingediend en die zijn nu in behandeling. Defensie is volgens de woordvoerder bezorgd over de actie van het bureau. Het kwalijke is vooral dat Freriks spreekt over tonnen aan vergoedingen per persoon. Voor de hele groep zou het dan om miljoenen euro’s gaan.

Plaatsvervangend hoofddirecteur personeel Defensie, generaal Ton van Ede, noemt in Netwerk de actie van de Pals Groep onfris. „Er worden verwachtingen gewekt met torenhoge bedragen die in de praktijk niet worden waargemaakt". Hij vindt dat de veteranen zorg nodig hebben en Defensie wil die hun ook geven. Daarvoor moeten alle zaken individueel worden bekeken, aldus Van Ede.

Als de rechter de zaken al zou toekennen, kan het volgens de woordvoerder van Defensie hooguit om tienduizenden euro’s gaan, omdat het alleen om restschade gaat. Defensie heeft een regeling voor veteranen die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Zij krijgen een invaliditeitspensioen en eventueel smartengeld. Defensie zegt dat de nazorg voor veteranen met psychische problemen de laatste jaren is verbeterd en wil graag dat deze personen zich aanmelden bij Defensie. „Ze worden nu met commerciële doeleinden gelokt. Als Defensie straks niet aan hun gewekte hoge verwachtingen voldoet, raken ze nog meer achterdochtig".

Volgens de Pals Groep bestaat de groep voornamelijk uit Bosnië- en Libanongangers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer