Overname moet Beurs van Berlage redden
AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam wil de Beurs van Berlage overnemen van het stadsdeel Amsterdam–Centrum. Daardoor moet het nu nog verlieslijdende monumentale gebouw over tien jaar weer rendabel zijn.
De gemeente tekende woensdag een intentieovereenkomst met Rabo Bouwfonds, Amvest en woningbouwcorporatie De Key. De vier partijen willen een BV oprichten die de Beurs van Berlage na de overname gaat exploiteren. Allen krijgen een aandeel van 25 procent in de deelneming, liet cultuurwethouder Carolien Gehrels weten. De gemeente koopt de Beurs voor 15 miljoen euro. Het bedrag is voldoende om de gemaakte kosten van het stadsdeel terug te betalen. De gemeenteraad moet hier eind mei nog mee instemmen.Gehrels zei blij te zijn dat er nu weer een kans bestaat dat wederom een Oranjetelg kan trouwen in de Beurs van Berlage. Prins Willem–Alexander en Màxima Zorreguieta trouwden er in 2002. Door de oprichting van de BV is de toekomst van het uit 1903 stammende icoon van de Amsterdamse School zo goed als gewaarborgd.
De partijen hebben dan tot december de tijd om te kijken wat ze precies met de invulling van het gebouw willen. Volgens de wethouder zijn er al ideeën, maar over de inhoudelijke plannen wilde zij nog niets kwijt.
Wel is zeker dat de cultureel–maatschappelijke functie van de Beurs van Berlage blijft behouden. De ruimten in het gebouw worden nu echter niet optimaal benut en daar moet in de toekomst verandering in komen. „In de avonduren zou je bijvoorbeeld meer activiteiten kunnen organiseren. Het zou een ontmoetingsplaats voor de Amsterdammers moeten worden, maar ook op het gebied van muziek en architectuur kun je van alles doen", aldus Gehrels.
De Beurs heeft momenteel twee huurders: de stichting Beus van Berlage, die onder meer tentoonstellingen organiseert, en het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho). Die laatste kan zeker tot 2013 blijven zitten, verzekerde de wethouder. Het NedPho luidde onlangs de noodklok omdat het stadsdeel per 2008 de huren gaat verdubbelen. Of dat nu nog doorgaat, kon Gehrels niet zeggen.
Stadsdeel Centrum liet al begin 2006 weten op zoek te zijn naar een koper voor de Beurs. Zelf had het te weinig geld om het gebouw van architect Berlage draaiende te houden. Volgens stadsdeelvoorzitter Els Iping kreeg Centrum de Beurs ooit met een schuld van 10 miljoen euro. Door de enorme kosten voor renovatie en brandveiligheid kon het stadsdeel het gebouw niet meer in eigen hand houden.