Economie

Aziaten drijven vastgoedprijzen emiraten op

DUBAI (IPS) - Je hoeft geen Arabisch of Engels meer te kennen om in het noorden van de Verenigde Arabische Emiraten een luxueus vakantieverblijf te kopen. Plaatselijke makelaars hebben agenten in dienst genomen die Hindi, Farsi, Russisch en zelfs Afrikaans spreken. De gretigste kopers van vastgoed in de emiraten zijn tegenwoordig Aziaten die uit alle windstreken komen.

11 April 2007 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:41
DUBAI – Ondanks toenemende concurrentie van andere emiraten hoeft Dubai niet voor zijn positie op de vastgoedmarkt te vrezen. „Dubai zal het centrum blijven. Dubai is niet zomaar een investering, het is een manier van leven”, zegt Mohamed Sharif, de topma
DUBAI – Ondanks toenemende concurrentie van andere emiraten hoeft Dubai niet voor zijn positie op de vastgoedmarkt te vrezen. „Dubai zal het centrum blijven. Dubai is niet zomaar een investering, het is een manier van leven”, zegt Mohamed Sharif, de topma

„De grootste investeerders zijn Indiërs en Pakistani”, zegt Omar Ayesh, voorzitter van het vastgoedbureau Tameer. „Velen werken in landen waar ze goed verdienen en zoeken nu een optrekje tussen hun nieuwe woonplaats en hun geboorteland.”Er werken nogal wat mensen uit Zuid-Azië in de emiraten: 1,2 miljoen Indiërs en 700.000 Pakistani. Sommigen van hen verdienen goed. Maar het grote geld komt uit Azië, Europa en het Midden-Oosten. Iraniërs en Russen kopen ook veel huizen, stellen de makelaars blij vast. De meeste kopers doen het overvloedige oliegeld rollen.

Officiële statistieken over de nationaliteiten die de vastgoedmarkt in de emiraten roodgloeiend stoken, zijn er niet. Ayesh en andere makelaars weten wel dat de kopers tegenwoordig vooral in Ras al-Khaima en Umm al-Quwain toeslaan. De twee emiraten in het noorden van de federatie laten sinds kort ook buitenlanders toe om eigendommen te kopen en te verkopen. Ze hebben plannen bekendgemaakt om voor miljarden euro’s exclusieve appartementen, villa’s, scholen en winkelcentra te bouwen.

„Sommigen zien het als een investering op korte termijn. Ze hopen hun nieuwe eigendom later weer met een mooie winst te kunnen verkopen”, zegt Amit Vaid, een makelaar van RAK Properties in Ras al-Khaima. „Maar andere kopers beschouwen hun aankoop als een langetermijninvestering.”

Ras al-Khaima en Umm al-Quwain gaan Dubai achterna, de rijkste van de zeven emiraten, dat enkele jaren geleden een vastgoedexplosie beleefde. Maar experts geloven dat de andere emiraten sommige van de fouten die Dubai maakte, zullen proberen te vermijden.

Sharjah, het conservatieve emiraat dat aan Dubai grenst, probeert bijvoorbeeld meer bedrijven aan te trekken die willen investeren in plaats van alleen maar rijke mensen uit het Westen. Die willen immers alcohol drinken en eisen het recht op voor vrouwen om in badkleding bij het zwembad te liggen, in ruil voor de fabelachtige sommen die ze op tafel leggen. Toch gaat ook Sharjah 4 miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling van een eiland met woningen, tuinen, parken en stranden die waarschijnlijk vooral westerse bezoekers zullen aantrekken.

Dubai moet niet bang zijn, oordelen de experts. „Dubai zal het centrum blijven. Dubai is niet zomaar een investering, het is een manier van leven”, zegt Mohamed Sharif, de topman van Property and Finance Real Estate in Dubai. De prijzen van huizen en appartementen zijn er het afgelopen jaar weer gedaald, maar volgens de experts is dat vooral een gevolg van de oververhitting van de huizenmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer