Binnenland

PvdA: Hoger toptarief bij uitblijven akkoord

DEN HAAG (ANP) – Als topoverleg met de sociale partners niet leidt tot het aanpakken van de topinkomens bij ondernemingen, wil de PvdA desnoods zelf met initiatieven komen. PvdA–Tweede Kamerlid Tang denkt aan diverse mogelijkheden, zoals een motie of initiatiefwet, om het toptarief in de inkomstenbelasting te verhogen van 52 naar 55 procent voor inkomens vanaf 250.000 euro.

10 April 2007 17:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Hij heeft dit dinsdag gezegd, daags voordat de Tweede Kamer debatteert over de topinkomens. Het kabinet wijst een door FNV–voorzitter Jongerius bepleite „graaitax" voor de bestuurders van ondernemingen van de hand.Fractievoorzitter Tichelaar zegt dat het regeerakkoord ruimte biedt voor zo’n initiatief van de PvdA. Ook hij benadrukt dat de PvdA eerst de uitkomst van de zogeheten participatietop, overleg tussen werkgevers en vakbeweging, wil afwachten.

CDA en VVD wijzen een hoger toptarief af. GroenLinks is daar wel voor. Ook de SP heeft een dergelijke maatregel eerder bepleit. Tweede Kamerlid Omtzigt van het CDA onderstreept dat PvdA–vicepremier Bos fiscale maatregelen om de topinkomens aan te pakken afwijst. Bos was ook de man die als staatssecretaris van Financiën in Paars–II het hoogste belastingtarief verlaagde van 60 naar 52 procent. Volgens Omtzigt heeft het kabinet al maatregelen aangekondigd om de stijging van topinkomens in te dammen, zoals een maximering van de salarissen in de publieke en semi–publieke sector. „Daar hebben wij alle vertrouwen in", aldus Omtzigt.

VVD–kamerlid Weekers denkt dat een hoger toptarief alleen maar zal leiden tot nog verdere stijging van de topsalarissen. Ook is hij bang dat het vestigingsklimaat in Nederland slechter wordt als het kabinet het fiscale toptarief zou verhogen.

In de verkiezingscampagne was de zelfverrijking van de topbestuurders van ondernemingen voor de PvdA een belangrijk thema, maar in het regeerakkoord zijn hierover geen afspraken gemaakt. Het kabinet liet de Tweede Kamer vorige week weten de topinkomens te willen beteugelen door een adviesrecht van de ondernemingsraden en door scherper toezicht van de commissarissen van de ondernemingen, maar niet door een nieuwe belastingmaatregel. Ook het kabinet is van mening dat dat laatste de concurrentiepositie van ons land zou verslechteren.

PvdA–minister Bos wees er dinsdag in een reactie op dat hij alleen kritische kanttekeningen heeft geplaatst bij een hoger toptarief, maar verder geen maatregelen wil uitsluiten. Een commissie onder leiding van Jean Frijns bekijkt momenteel de naleving van de code–Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Te vaak schenden bedrijven de code, aldus Bos. „Elke goede aanbeveling van de commissie die zorgt voor een betere verhouding tussen prestatie en beloning zal ik ondersteunen", zei Bos. Als mogelijke maatregelen denkt hij aan het aanpakken van ontslagvergoedingen, bonussen of optiebeloningen of een grotere invloed voor werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer