Economie

Verzekeraar zou huisarts niet uitbetalen

RIJSWIJK (ANP) – Stichting de Vrije Huisarts verwijt de zorgverzekeraars dat zij in 2006 ongeveer 60 tot 90 miljoen euro niet aan de Nederlandse huisartsen hebben uitbetaald. Het betreft de tarieven die artsen krijgen voor patiënten die zich bij hen inschrijven.

10 April 2007 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Van ruim 1 miljoen Nederlanders is echter niet te achterhalen bij welke verzekeraar zij zijn verzekerd. Ongeveer een kwart van hen is volgens het CBS vermoedelijk onverzekerd. Daardoor wordt het huisartsen onmogelijk gemaakt hun praktijkkosten te dekken door het inschrijftarief van die mensen bij hun verzekeraar te declareren. De verzekeraars hebben die miljoenen euro’s via de premies echter wel geïncasseerd, klagen de vrije huisartsen.De stichting, vijf jaar geleden opgericht door huisartsen die vonden dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hun belangen onvoldoende behartigde, heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid gevraagd op korte termijn bij de zorgverzekeraars in te grijpen. Deze wees er onlangs nog op dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de huisarts is dat de patiënten zich bij hen inschrijven.

Een huisarts krijgt per ingeschreven patiënt een basisbedrag van 52 euro. Dat bedrag kan worden verhoogd, als hij bijvoorbeeld veel ouderen of patiënten uit een achterstandswijk in zijn praktijk heeft. Gemiddeld komt daardoor het bedrag dat de verzekeraar per patiënt betaalt, op 60 tot 62 euro.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt dat de schatting van 60 tot 90 miljoen klopt. ZN stelt dat daar tegenover staat dat de huisartsen ongeveer een zelfde bedrag meer ontvingen voor consulten. Met de LHV is afgesproken halverwege dit jaar over de ontwikkelingen te overleggen. Via een intern systeem kunnen huisartsen achterhalen waar een patiënt is verzekerd, aldus ZN.

Ook de LHV wijst erop dat stichting de Vrije Huisarts alleen maar oog heeft voor het aantal ingeschreven patiënten, terwijl ze niet rept van de hogere inkomsten uit consulten. Volgens de LHV riskeren de Vrije Huisartsen daarmee dat de zorgverzekeraars weer zullen beginnen over verlaging van de tarieven voor de consulten. Een woordvoerder van minister Klink wijst er op dat huisartsen, ministerie en zorgverzekeraars eind vorig jaar al hebben afgesproken in 2007 de afgesproken tarieven te handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer