„Starters tot hun nek in de schulden”
AMERSFOORT - Jonge starters op de woningmarkt zitten tot hun nek in de schulden. Een lening tot zes keer het bruto jaarsalaris is geen uitzondering, aldus de Vereniging Eigen Huis (VEH). Hypotheekverstrekkers nuanceren dit beeld. „Het gaat om het totale verhaal.”
Hoewel het bericht niet nieuw is, noemt de VEH de uitkomsten van eigen onderzoek opvallend. Koopstarters tussen de 20 en 29 jaar blijken net zolang te zoeken totdat ze een geldverstrekker hebben gevonden die een tophypotheek wil afsluiten voor het financieren van hun droomhuis. Jongeren gaan daarbij tot zes keer hun bruto jaarsalaris, terwijl de consumentenorganisatie adviseert niet verder te gaan dan vier tot vierenhalf keer het inkomen.Volgens de VEH zijn starters zich weinig bewust van de risico’s van deze handelwijze. „Ik krijg met mijn studie toch wel een topfunctie” en „Mijn inkomen gaat de komende jaren verdubbelen” zijn voorbeelden van uitspraken die tijdens de door VEH gehouden interviews regelmatig werden gehoord.
Woordvoerder Kees van de Kerk van De Hypotheker nuanceert de uitkomsten van het onderzoek. „Een lening van zes keer het jaarsalaris is niet normaal, maar het komt wel voor. We kijken naar het totale verhaal. Als de consument een starter is met toekomst, dan zullen we zo’n geval als uitzondering bestempelen.” Een goede opleiding, een werkende partner of spaargeld vormen mogelijke ingrediënten voor deze onderbouwing.
Sinds 1 januari van dit jaar hanteren hypotheekverstrekkers een gedragscode. Daarin is opgenomen dat banken geen te hoge hypotheken mogen afsluiten. Overschrijden ze de grenzen van de zogeheten draagkrachttabel, dan eist de code een uitleg. De tabel is gebaseerd op normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
De Hypotheker hanteert de NHG-grenzen. „Wij hebben er niets aan als klanten na drie jaar terugkomen omdat ze in de problemen zitten. Wij wijzen daarom op de risico’s. Vergis je echter niet, er zijn mensen die binnenkort een flinke erfenis denken te krijgen.”
Jongeren willen juist niet tot het gaatje gaan, merkt woordvoerder Cindy Penders van de Postbank. „Uit onze StartersScan blijkt juist dat deze klantengroep onzeker is. „Wat kan ik? Wat moet ik?” zijn veelgestelde vragen. Starters proberen in het algemeen niet over de NHG-grenzen heen te gaan.”
De Postbank wijst volgens Penders ook op de risico’s. „Iedereen heeft financiële ruimte nodig. Het leven bestaat uit meer dan een huis alleen.”