„Het graf is zelf een gedenkteken”
KAPELLE - „Paasappel - dat is een ontmoeting met Jezus. Het is de hand van het geloof uitsteken en begeren naar Zijn komst”, zei ds. H. Hofman maandagavond op het paasappel van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in het Zeeuwse Kapelle. Ongeveer 600 jongeren luisterden naar een tweetal appelwoorden over het thema ”Houd in gedachtenis.”
Aan de hand van 2 Timótheüs 2 hield ds. Hofman, predikant te Waarde, zijn appelwoord over: ”Houd in gedachtenis dat Christus leeft”.Het ergste is als je vergeet dat Jezus leeft, hield de predikant de jongeren voor. „Net als de vrouwen, die met specerijen naar het graf komen. Paulus wijst naar het graf. In gedachtenis houden betekent letterlijk: een gedenkteken bij het graf plaatsen. Het graf is zelf een gedenkteken. Denk aan het graf, zegt Paulus. Komt herwaarts, zie waar Jezus gelegen heeft.”
Timótheüs moet in herinnering houden dat het graf leeg is, zei ds. Hofman (die woensdag met emeritaat hoopt te gaan). „Dat het graf leeg is, opent de mogelijkheid én de zekerheid dat je Hem zult ontmoeten. Nee, je hoeft niet naar Hem te gaan. Dat zou zo zijn als Hij nog in het graf zou liggen. Maar Hij leeft, beweegt en openbaart Zich. In de ontmoeting met Jezus ligt de vervulling van al je vragen en raadselen.”
Stille tijd
De predikant riep de jongeren op tijd, stille tijd te nemen. „Zoek Hem waar Hij zich laat vinden, in de weg van Zijn inzettingen. Stel het je steeds voor ogen en wees ermee bezig. Neem de stille tijd ervoor, alleen of samen met je vrienden. Neem of maak de gelegenheid. Jullie staan op de drempel van het maatschappelijke leven. Hij laat Zich vinden.”
In 2 Timótheüs zoekt de Heere Zelf een opvolger van Paulus op. Ds. Hofman: „Een jonge generatie volgt een oudere generatie op. Paulus is ervan doordrongen dat de Heere het jonge geslacht wil gebruiken. Zij die jong geloven, worden meestal geoefende christenen, stabiele christenen. Ze leren vast geloven. De duivel weet ook wie er in het spoor van de Heere begeert te gaan. Hem is er alles aan gelegen dat je niet gelooft dat Jezus leeft. Het ene geslacht gaat, het andere komt. Maar geloof jij dat Jezus leeft? Ken jij die persoonlijke relatie met God door Jezus Christus?”
In gedachtenis houden is: geloven in de levende Jezus, benadrukte de predikant. „Niet met een zogenaamde „O ja kennis” en dan weer zelf verder modderen. In gedachtenis houden is tegelijkertijd leven door Hem en leven met Hem. Dat is echt, eeuwig leven. Jezus is de discipelen ontmoet. Wat is dat een groot wonder en wat worden we dan klein. De vrouwen grepen Zijn voeten en aanbaden Hem. Dat betekent: „Lieve Jezus, ik dank u dat U Uzelf aan mij hebt geopenbaard.”
Kerk heeft toekomst
J. H. Mauritz, directeur van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten, hield een appelwoord over het (deel)thema: ”Houd in gedachtenis dat Zijn Kerk toekomst heeft”. Hij deed dit samen met een drietal jongeren in een forum die hij een aantal vragen voorlegde.
Mauritz refereerde aan het honderdjarig bestaan van de Gereformeerde Gemeenten. „Binnenkort is het onze verjaardag. Dan bestaat onze kerk honderd jaar. Maar wat is nou de betekenis van zo’n klein kerkje?” vroeg hij aan Bart, een van de forumleden. „We zij onderdeel van verschillende kerken in Nederland”, stelde Bart. „Wij moeten ons geloof uitdragen. Daar horen natuurlijk ook andere kerken bij. We moeten laten zien dat God het waard is om gediend te worden.”
De Kerk is een kleine kudde, gaf Mauritz aan. „Maar ook een schare die niemand tellen kan. Mag jij daarbij horen? Dat is de kernvraag. Wie zal jouw ziel hebben, satan of Christus? Dat zijn de enige twee mogelijkheden. Wanhoop gerust aan jezelf, maar wanhoop nooit aan de Heere. Hij zal Zijn werk voltooien. Hij is en Hij blijft dezelfde. Die Kerk heeft toekomst.”
Ook in Woerden hield de JBGG een paasappel.