Binnenland

Kampen verdeeld over drugsbeleid

KAMPEN - Coffeeshops zijn in Kampen niet toegestaan. Toch kent de stad al zo’n twintig jaar een illegale coffeeshop waar volgens een recent rapport van de politie een levendige handel in softdrugs bestaat. Moet de shop voortaan worden gedoogd? De gemeenteraad buigt zich woensdag in een commissievergadering over het onderwerp. De partijen zijn verdeeld.

Van onze correspondent
10 April 2007 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Een poging van burgemeester J. Oosterhof in maart 2003 om het drugsbeleid in Kampen te liberaliseren, strandde na een fel debat in de gemeenteraad. De nuloptie, zoals die al sinds 1999 wordt gehandhaafd in de gemeente, bleef van kracht. Vier jaar later lijkt er amper iets veranderd. Net als uit de drugsnota van toen blijkt dat er in Kampen nog altijd wordt gedeald vanuit Het Keldertje, de illegale coffeeshop van Kampen. Tientallen mensen bezoeken de kelder tijdens openingstijden.Volgens Oosterhof is het bestuurlijk optreden van de laatste jaren gebaseerd op aspecten van overlast rond handel in softdrugs. „Er zijn geen klachten binnengekomen rond deze locatie. De prioriteit om op te treden tegen verkooppunten ligt elders.” Volgens de burgemeester heeft de politie beperkte mogelijkheden om op te treden. „De vraag is in hoeverre je een dergelijk verbod kunt handhaven.”

J. Elhorst, fractievoorzitter van collegepartij Gemeente Belang Kampen, geeft een duidelijk antwoord. „Het huidige raadsprogramma is helder. Daarin is de nuloptie opgenomen, die moet nu dus worden gehandhaafd. Als je niet optreedt, ga je aan de voordeur gedogen wat aan de achterdeur illegaal is.”

Elhorst doelt met dat laatste op het gedoogbeleid in andere steden waarbij coffeeshops softdrugs mogen verkopen, maar de koopwaar nog altijd illegaal via de achterdeur binnenkrijgen. Het aanpakken van handel in softdrugs heeft overduidelijk niet de hoogste prioriteit van de politie in Kampen, meent Elhorst. „Dus moet die prioriteit er maar komen.”

Dit standpunt lijkt te worden gedeeld door collegepartijen SGP en ChristenUnie. Die hebben al eerder aangegeven coffeeshops niet te willen gedogen. Alleen collegepartij PvdA staat open voor legalisatie, bleek uit hun verkiezingsprogramma van 2006. Volgens de fractie moeten bestrijding en ontmoediging van drugsgebruik door middel van realisatie van een coffeeshop daarbij mogelijk zijn.

Grootste oppositiepartij CDA heeft altijd ingestemd met de nuloptie, zegt fractievoorzitter P. Treep. Handhaving daarvan vormt echter een probleem. „Wat je nu ziet is dat justitie te veel achterover leunt en geen actie onderneemt. Iedere middelbare scholier kan zo een aantal adressen in Kampen noemen waar drugs wordt verkocht.”

Het CDA wil een open discussie over de werking van de nuloptie, om te voorkomen dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Er zijn volgens Treep twee mogelijkheden om de huidige problemen op te lossen. „Of je handhaaft de nuloptie en onderneemt nu actie, of je legaliseert één coffeeshop. De fractie is hierover nog verdeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer