Extra militairen Australië naar Uruzgan
CANBERRA – Australië stuurt deze zomer 400 extra militairen naar Afghanistan. Dat heeft premier John Howard dinsdag bekendgemaakt. De troepen worden gelegerd in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar al 2000 Nederlandse militairen zijn gestationeerd.
Medio 2008 worden nog 50 man nagestuurd. Met de 550 Australiërs die nu al in Afghanistan zitten, komt dat neer op een troepenmacht van 1000 man.
gi
De rol van de Australiërs in Uruzgan zal zijn om hun landgenoten te beschermen die zich daar bezighouden met de wederopbouw, zei Howard. Australië leverde tot en met september al een jaar lang 200 militairen voor wederopbouwtaken in Uruzgan.
Howard zei dat Australië tot de troepenzending heeft besloten omdat de taliban in Afghanistan weer in opmars zijn en er een reële kans bestaat dat het land opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen wordt. Hij sloot niet uit dat meer militairen zullen worden gestuurd als de noodzaak daartoe ontstaat.Hij waarschuwde het Australische publiek dat Afghanistan gevaarlijker is geworden en dat er rekening moet worden gehouden met verliezen. Sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan eind 2001 is slechts één Australiër in Afghanistan omgekomen. „We verliezen de oorlog niet, maar zonder nieuwe en verhoogde inzet zullen we hem niet winnen”, zei Howard.
Australië stuurde troepen om de Amerikanen bij de inval te helpen, maar trok die in 2002 terug toen Afghanistan redelijk veilig was geworden. In september 2005 stuurde Australië opnieuw troepen om de veiligheid te garanderen tijdens de verkiezingen die in die maand werden gehouden.
Australië heeft ook 1400 manschappen gestationeerd in Irak. De Labouroppositie is daar tegen, maar steunt de militaire aanwezigheid in Afghanistan.
Talibanstrijders in Afghanistan hebben in het paasweekeinde flink van zich laten horen. De moslimfundamentalistische rebellen worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeven NAVO militairen zondag in het zuiden van het land. Bovendien maakten ze melding van de onthoofding van een gijzelaar in een affaire die president Hamid Karzai en de Italiaanse premier Romano Prodi in opspraak heeft gebracht.
Zes Canadese militairen werden zondag gedood door de ontploffing van een explosief in het zuiden van het land. Volgens de Canadese zender CBC waren de zes op slag dood. Elders in Zuid Afghanistan viel door een soortgelijk incident nog een zevende dode. Het ging om de grootste verliezen voor de NAVO in maanden.
De nationaliteit van de zevende gesneuvelde militair is niet bekendgemaakt, maar het ministerie van Defensie in Den Haag zei dat het niet om een Nederlander gaat. In de provincie Uruzgan, waar het Nederlandse contingent actief is, hebben de taliban maandag beschietingen uitgevoerd op een militaire basis. Een Afghaanse vrouw raakte gewond.
De taliban hebben zondag een gegijzelde medewerker van een Italiaanse journalist onthoofd. De Italiaan werd vorige maand door de groepering vrijgelaten, nadat de regering in Kabul op haar beurt verscheidene gevangen talibanstrijders had laten gaan. De Afghaanse veiligheidsdienst heeft zondag bevestigd dat de vertaler van de Italiaanse journalist door de taliban is geëxecuteerd.
De ruil tussen de taliban en Kabul leidde tot internationale kritiek, omdat de vrees bestond dat de Taliban nog meer buitenlanders zouden gaan kidnappen. Bovendien waren twee Afghaanse medewerkers van de Italiaan nog in handen van de opstandelingen. De chauffeur van de journalist werd al eerder onthoofd en nu is zijn vertaler, een Afghaanse journalist, ook gedood.
Volgens de taliban was de jongste moord het gevolg van het uitblijven van meer vrijlatingen door Kabul. President Hamid Karzai heeft nieuwe deals met de taliban uitgesloten. De rebellen houden nog verscheidene mensen gevangen, onder wie twee Franse hulpverleners. Zijn hebben gedreigd vijf gijzelaars te doden als de regering blijft weigeren twee talibanleiders vrij te laten.
Karzai omschreef de onthoofding maandag als een barbaarse daad en hij verzekerde dat zijn regering alles in het werk had gesteld om de tolk vrij te krijgen. Volgens de president hadden de taliban de regering een ultimatum gesteld zonder duidelijke eisen. De onthoofding gebeurde volgens de president voordat die deadline was verlopen.
De Italiaanse premier Romano Prodi is door de affaire ook in opspraak geraakt. Politieke tegenstanders verweten hem maandag dat hij Kabul onder druk heeft gezet om talibangevangenen vrij te laten. Dat zou nieuwe ontvoeringen van buitenlanders alleen maar verder in de hand gaan werken. Prodi is ook beticht van het betalen van losgeld voor de vrijlating van een andere ontvoerde Italiaanse journalist in Afghanistan in oktober 2006.