Toch mediaverbod voor Britse marinemensen
LONDEN (ANP) – De vijftien Britse marinemensen die bijna twee weken gevangen zaten in Iran, mogen tot nader order niet langer hun verhaal verkopen aan de Britse media. Dat heeft de Britse minister van Defensie Des Browne maandagavond gezegd. Hij komt daarbij terug op een eerdere toestemming voor de vijftien, een besluit dat leidde tot forse kritiek.
Twee van de vijftien hadden hun verhaal al verkocht, onder wie de enige vrouw onder de ex-gevangenen, Faye Turney. Zij zou omgerekend 147.000 euro hebben gekregen voor de interviews. Daaraan is volgens Browne weinig meer te doen. De anderen mogen het niet meer. Het verbod geldt overigens voor alle militairen. Defensie wil nu eerst nadere richtlijnen opstellen.William Hague van de Conservatieve Partij zei in het paasweekeinde dat de aanvankelijke toestemming van het ministerie van Defensie „wegens de uitzonderlijke situatie" de geloofwaardigheid van het departement heeft aangetast. Volgens hem zijn er elke dag „heldhaftige daden" van Britten in Afghanistan en hij ziet dan ook geen reden waarom uitgerekend deze vijftien nu rijk mogen worden van hun verhaal.
De Liberaal-Democraten wezen erop dat een vorstelijke betaling van de militairen hard kan aankomen bij de nabestaanden van Britse militairen die in Afghanistan sneuvelden. Een oud-commandant van de Britse strijdkrachten in ex-Joegoslavië zei zondag op zijn beurt dat gevangenneming van de vijftien „nou ook niet echt tot de glorierijke verhalen van de Britse marine" zouden moeten behoren.
Iran betichtte Londen er deze week nog van de terugkeer van de Britten te hebben misbruikt voor een mediashow. De Britten hadden Iran eerder van precies hetzelfde beschuldigd nadat enkele gevangen Britten op de Iraanse televisie werden getoond met „bekentenissen" over dat ze in Iraanse wateren waren toen ze werden opgepakt op 23 maart.
Faye Turney zei maandag in de krant The Sun dat deze bekentenissen onder druk tot stand zijn gekomen. Ze verklaarde dat haar bewakers onder meer suggereerden dat ze haar kind nooit meer zou terugzien. Ze zei dat ze werd uitgekleed en dat de bewakers haar wijs wilden maken dat de overige veertien Britten al waren vrijgelaten. De bewakers zouden haar ook hebben opgemeten om de lengte van een doodskist te kunnen vaststellen. Op de achtergrond hoorde ze mensen hout zagen.