Halsema blijft wars van populisme
HILVERSUM (ANP) – GroenLinks-leider Halsema geeft niet toe aan de druk vanuit haar partij om een meer populistische koers te gaan varen. Dat maakte zij zaterdag duidelijk in het radioprogramma Kamerbreed.
Ongeveer 250 leden van GroenLinks brachten dinsdag een manifest uit waarin zij niet alleen kritiek hebben op de koers van de partij, maar ook op het imago. Letterlijk staat er: „Voorts is er een aversie tegen populisme. Maar een vorm van populisme hoort in de gereedschapskist van iedere partij te zitten. Het gaat er natuurlijk om welke inhoud achter dat populisme schuil gaat."Halsema beschouwt het verwijt dat zij te weinig populistisch zou zijn als een compliment. Zij ziet de recente politieke discussie over de dubbele nationaliteiten als een gevolg van populisme bij andere partijen.
Halsema heeft moeite met de toon van het manifest. Daarin worden de congressen van GroenLinks „applausmachines voor de partijleider" genoemd. Halsema zou graag zien dat de critici binnen haar partij „respectvoller omgaan met de eigen leden".
Volgens het manifest wordt het „imago van de partij in toenemende mate als elitair ervaren". Halsema zei zich te ergeren aan dit cliché.
De fractievoorzitter in de Tweede Kamer begrijpt dat na de verkiezingsnederlaag „veel mensen zich zorgen maken over de koers". Ze erkende dat een „grote minderheid" in haar partij kritiek heeft, maar stelde ook vast dat „een overgrote meerderheid van het congres" het eens was met het gevoerde beleid. „Het debat houdt dus aan", aldus Halsema. Een commissie in de partij organiseert daarom discussiebijeenkomsten en zal nog met een rapport komen. Ze wilde verder niet ingaan op de kritiek van het manifest, maar zei wel dat ze „zelf niet staat te popelen om het te ondertekenen".
Volgens Halsema is GroenLinks „nogal markant" als het gaat over onder meer milieu of buitenlandse politiek: „Een kiezer ziet daardoor altijd wel een reden om niet op ons te stemmen". Dat speelt de partij eerder parten dan „een gebrek aan identiteit". Zij wees erop dat de SP, die wel gegroeid is, „steeds meer de scherpe kantjes eraf heeft geslepen". Halsema doelde daarmee onder meer op het standpunt van de partij van Marijnissen over de NAVO en over het koningshuis. Volgens haar staan de leden van GroenLinks voor de keuze of ze willen vasthouden aan „markante" standpunten of dat ze „naar het midden willen".