„EO is altijd goed voor hartkloppingen”
HILVERSUM - De Evangelische Omroep (EO) heeft donderdag met de presentatie van een jubileumboek de aftrap gegeven voor de grootschalige herdenking van het veertigjarig bestaan van de omroep. „Onze missie blijkt oude en jonge generaties aan elkaar te binden.”
Voor deze startbijeenkomst van het jubileumjaar heeft de EO twee mensen in het bijzonder uitgenodigd: de 72-jarige oud-presentator Henk Binnendijk en de 23-jarige zangeres Sharon Kips. Volgens EO-directeur Henk Hagoort vertegenwoordigen beiden een generatie binnen de EO. „Met Sharon hebben we een nieuw boegbeeld in huis die op basis van persoonlijke keuzes aan de ene kant in de wereld wil staan en aan de andere kant vrijmoedig en radicaal voor haar geloof durft uit te komen. Henk Binnendijk blijft de man die in de beginjaren het gezicht was van een omroep die zei waar het op stond.”In de afgelopen jaren is de EO van karakter veranderd, analyseert Hagoort. „De begintijd werd gekenmerkt door polarisatie in de maatschappij. De EO streed tegen vrijzinnigheid en nieuwe wetgeving op het terrein van abortus en euthanasie. De jaren negentig zou ik als een nieuwe fase in onze omroep willen zien. Toen gingen we meer de dialoog aan met andersdenkenden dan dat we de confrontatie met hen zochten. Nu zie ik in Sharon Kips het beeld van de jongste EO-generatie. Er is een nieuwe sfeer ontstaan waarin mensen de EO nog meer willen laten sprankelen.”
Dicht bij mensen
Binnendijk mag Kips het jubileumboek ”Hartkloppingen” overhandigen. „Mijn motto was altijd: ”Dicht bij God en dicht bij mensen”. Die afhankelijkheid van God wil ik je graag meegeven. Het zal voor jou geen probleem zijn om dicht bij mensen te zijn. Maar het dicht bij God te zijn, is absoluut het geheim om naar anderen iets uit te kunnen stralen.”
Zowel Binnendijk als voorzitter ds. Arie van der Veer erkent regelmatig hartkloppingen te krijgen door de omroep. „De EO is geen rustige vijver. De achterban voelt zich nauw betrokken. Kan zich heftig roeren. Wat voor de één heel goed is, vindt de ander soms buitengewoon slecht. Evangelischen en reformatorischen houden voortdurend de spanning erin. Ze steken hun mening niet onder stoelen of banken”, zo schrijft de voorzitter in het jubileumboek.
Daarin doet de omroep een beeldverslag vanaf de oprichting. Maar ook gaat het in op de berichtgeving over de omroep in de landelijke pers: „Hoewel de EO-jongerendag in het Reformatorisch Dagblad een steen des aanstoots blijft, schrijven seculieren en de vakpers meer en meer bewonderend.”
Ook krijgen oud-medewerker Albert Ramaker, huidig directeur Henk Hagoort, oud-directeur Ad de Boer en oud-voorzitter van de stichtingsraad ds. J. H. Velema de gelegenheid een wens voor de toekomst te doen.
Van het viertal is de christelijke gereformeerde emeritus predikant het meest kritisch. „Tussen de EO toen en nu zie ik wel verschil. Het is allemaal professioneler geworden. Ook is er een sterk missionaire tendens, om zoveel mogelijk mensen te bereiken met het Evangelie. In die begintijd stonden we veel meer antithetisch tegenover allerlei mogelijke verkeerde invloeden. De EO is dus met de tijd meegegaan, kun je zeggen. Daar zit een gevaar in, waar ik wel eens bang voor ben, namelijk dat je je teveel aanpast aan de mens van deze tijd.”
Ds. Velema hoopt dat de EO zal blijven bestaan en dat de omroep blijft bij het zuivere Evangelie. „Mijn wens voor de toekomst is dat ze zich niet laat verleiden tot een grote mate van aanpassing, zodat de kern van het Evangelie wordt aangetast. Dat zou ontzettend jammer zijn, en in strijd met de bedoeling van de oprichters.”