Binnenland

„Hard rijden, dan ben je net op tijd in Goes”

DEN HAAG - De blauwe band met een vrolijk babyhoofdje erop staat strakgespannen om haar buik. „Nog tien weken”, lacht Perla de Voogd (31) uit Vlissingen. Het weerhoudt haar niet om te demonstreren bij de Tweede Kamer. Dinsdag boden zwangeren en verloskundigen uit Walcheren daar 14.000 handtekeningen aan voor het behoud van ziekenhuiszorg voor moeder en kind.

Jacob Hoekman
4 April 2007 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Walcherse verloskundigen zijn het zat. De plannen van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes om gynaecologie en kindergeneeskunde te concentreren in laatstgenoemde plaats, botst volgens hen keihard met de belangen van zwangere vrouwen. „Ik werk als verloskundige in Vlissingen, en het is beslist niet verantwoord als daar geen ziekenhuiszorg meer zou zijn voor zwangere vrouwen”, zegt Marieke Snoep stellig. „Wíj zijn verantwoordelijk voor wat er gebeurt bij een bevalling. Als een ziekenhuis ervoor kiest om weg te gaan, willen wij dat zíj die verantwoordelijkheid nemen.”De zwangere Perla de Voogd boft nog dat ze in Vlissingen woont, vindt ze zelf. „Als je dan flink doorrijdt over de A58, ben je in een halfuur in Goes. Maar als je in Domburg woont, is het echt niet veilig. Bovendien verdwijnt niet alleen de gynaecologie, maar de hele kinderafdeling. Je moet er toch niet aan denken dat je kind iets heeft en dat je hele dagen heen en weer moet rijden tussen Goes en Walcheren?”

De Voogd staat niet alleen: met haar zijn minstens 14.000 inwoners van Walcheren die mening toegedaan. Ze tekenden de afgelopen maanden een petitie waarin de politiek wordt gevraagd zich in te zetten voor de Zeeuwse zaak. Dinsdagmiddag werd de petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nestor van de commissie B. J. van der Vlies (SGP) toonde zich begaan met de zwangere Walchersen, van wie een aantal was komen opdraven. „In elke regio moet je de nodige basisvoorzieningen snel kunnen bereiken. Dat zeggen niet alleen wij, maar die opvatting wordt Kamerbreed gedragen.” Dat laatste bleek in januari, toen de Kamer zich massaal voorstander toonde van de mogelijkheid om op Walcheren te blijven bevallen.

Maar de politiek kan uiteindelijk niet alles, geeft SP-Kamerlid Van Gerven toe. „Als puntje bij paaltje komt, beslist het ziekenhuis. Alleen in laatste instantie kan de minister een aanwijzing geven dat de ziekenhuiszorg voor zwangere vrouwen op Walcheren moet blijven. Als het nodig is, zullen we de minister daar ook toe oproepen.”

De vraag is of het Goese Oosterscheldeziekenhuis en Ziekenhuis Walcheren -die nauw samenwerken onder de naam Ziekenhuis Zeeland- het zover laten komen. Over een koerswijziging van het beleid van de ziekenhuizen is niets bekend. Voorzitter H. Simons van de raad van bestuur van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen, woordvoerder over de kwestie, was niet bereikbaar voor commentaar.

Voorzitter J. Toet van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen kan zich voorstellen dat het financieel gezien onmogelijk is om een hele afdeling in Vlissingen open te houden. „Maar zorg er dan in elk geval voor dat er bij toerbeurt altijd een anesthesist, gynaecoloog en kinderarts aanwezig zijn. Dat is toch niet teveel gevraagd? Ik ben zelf verloskundige in een tweemanspraktijk; dat betekent dat ik de helft van de dagen van het jaar gewoon beschikbaar moet zijn. Misschien mag ik het niet zeggen, maar wellicht heeft het ook met een stukje mentaliteit in het ziekenhuis te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer