Binnenland

„Beleid is stimulans voor keeteigenaren”

BARNEVELD - Jongerenwerker Jos Oosterbaan vindt het nieuwe ketenbeleid van Barneveld een goede zaak. Samen met twee andere jongerenwerkers bezocht hij alle keten in de gemeente. „Dit beleid stimuleert keeteigenaren om op een goede manier een ontmoetingsplek voor jongeren te creëren.”

Janita ten Voorde
4 April 2007 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:40
OOSTERBAAN ...kratten tot aan het plafond...
OOSTERBAAN ...kratten tot aan het plafond...

Ook al loopt hij tegen de zestig, van jongerenketen weet hij alles af. Samen met drie andere jongerenwerkers bezocht Jos Oosterbaan (59) vorig jaar bijna veertig keten in Barneveld. Naar aanleiding van zijn bevindingen stelde de gemeente het beleid voor keten op dat dinsdagavond door de raad is aangenomen.Oosterbaan juicht het nieuwe gedoogbeleid voor jongerenketen toe. „Met veel keten is niets mis. De meeste eigenaren kunnen de vergunningsaanvraag zonder problemen invullen. Maar er zijn er ook waar sprake is van geluidsoverlast, overmatig alcoholgebruik en radicalisering van jongeren. Bij de eigenaren van die keten ligt nu de verantwoordelijkheid deze problemen aan te pakken.”

Daarnaast is Oosterbaan blij dat door de nieuwe regels de keten in Barneveld kunnen blijven bestaan. „Keten vervullen een belangrijke sociale functie voor jongeren. Jongeren in de buitengebieden van Barneveld, zoals Zwartebroek, Terschuur en Kootwijkerbroek, hebben weinig gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Ze zoeken elkaar op in de keet. Sommige keten bestaan al bijna vijftig jaar.”

De jongerenwerker is met name positief over de regel die de voorraad drank bij keten aan banden legt. „In sommige keten staan de kratten bier tot aan het plafond. Als het bier in de reclame is, rijden jongeren met de tractor naar de supermarkt om daar de halve voorraad op te kopen. Dat gaat te ver.”

Toch keert Oosterbaan zich stellig tegen het beeld dat veel keetjongeren overmatige hoeveelheden alcohol zouden drinken. „Keten zouden ’drankhokken’ zijn, waar jongeren elke avond grote hoeveelheden drank achterover slaan. Dat is echt onzin. De meeste bezoekers drinken een paar biertjes per avond. In het weekend misschien iets meer, maar dat zijn uitzonderingen.”

Een cursus voor jongeren over alcoholmatiging, die binnenkort van start gaat, acht hij echter wel noodzakelijk. „Bij veel jongeren leeft het idee dat het alleen gezellig kan zijn als er alcohol is. Dat vooroordeel helpen we graag de wereld uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer