Erfgenamen kunnen ‘roofkunst’ blijven claimen
DEN HAAG (ANP) - Oorspronkelijke eigenaren van tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstvoorwerpen kunnen ook na woensdag een verzoek doen tot teruggave. Dat heeft minister Plasterk (Cultuur) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Woensdag eindigt de periode waarin het Bureau Herkomst Gezocht actief speurt naar roofkunst in Nederlandse musea. De Staat zal zich bij nieuwe verzoeken laten adviseren door een team van externe en onafhankelijke deskundigen, zoals nu door de Restitutiecommissie gebeurt. De speurtocht heeft er toe geleid dat vijfhonderd werken inmiddels terug zijn bij de rechtmatige eigenaren. Het merendeel daarvan, ruim vierhonderd werken, maakt deel uit van de collecties Goudstikker en Gutmann, waarover jarenlang is geprocedeerd.Via de tentoonstelling ’Geroofd, maar van wie?’, in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, is het publiek actief bij het zoeken betrokken geweest. Dat was de plek van waaruit de joden in de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen werden afgevoerd.
Mogelijk leidt de expositie tot teruggave van enkele werken. Ongeveer vierduizend kunstvoorwerpen liggen nu nog opgeslagen in de magazijnen van de stichting Nederlands Kunstbezit. Deskundigen achtten de kans zeer klein dat de rechthebbenden daarvan worden achterhaald.