Kwart Europese pluimveestapel besmet met salmonella
BRUSSEL (AP) – In bijna een op de vier voor vleesconsumptie bestemde pluimveestapels in de Europese Unie is sprake van salmonellabesmetting. Dat heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) dinsdag bekendgemaakt.
De bacterie, die voedselvergiftiging kan veroorzaken, werd vlak voor de slacht in 23,7 procent van de pluimveestapels aangetroffen, aldus de EFSA. De mate van besmetting verschilt per land. In Zweden werd geen enkele besmetting aangetroffen, in Hongarije bleek 68,2 procent van de pluimveestapels besmet. Ook in Polen, Portugal en Spanje komt salmonella veel voor.Het land met het grootste aantal pluimveehouderijen, Frankrijk, doet het relatief goed: de bacterie werd gemeten in 6,2 procent van de pluimveestapels. De EFSA wil echter dat dat 2 procent of minder wordt. De voedselwaakhond is van plan regeringen te verplichten het aantal salmonellabesmettingen terug te brengen en vooral strenge eisen te stellen aan landen waar veel salmonella voorkomt.
Voedselvergiftiging bij mensen als gevolg van salmonella komt het vaakst voor na het eten van besmette eieren, maar ook kip die niet voldoende gaar is kan een bron van besmetting zijn.