Gemeentestichters terug uit New York
AMSTERDAM - Jurjen ten Brinke, gemeentestichter in Amsterdam-Noord, keerde eind vorige week terug van een bezoek aan de Redeemer Presbyterian Church in Manhattan, hartje New York. Wat hij er heeft geleerd? „Dat we een helder Bijbels geluid laten horen en aansluiting zoeken bij de cultuur waarin mensen leven.”
Ten Brinke is sinds begin vorig jaar gemeentestichter. Onder verantwoordelijkheid van de christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde samenwerkingsgemeente De Bron in Amsterdam heeft hij de taak in Amsterdam-Noord een multiculturele gemeente te stichten.Het project wordt mede gesteund door het platform Amsterdam in Beweging, een samenwerkingsverband van verschillende kerken, dat wordt gecoacht door de Redeemer Church in New York, de kerk van ds. Tim Keller.
Samen met twintig andere Nederlanders en een Belg bezocht Ten Brinke vorige week de tweejaarlijkse ”Global Conference” in New York, waar 130 gemeentestichters uit de hele wereld bijeen waren voor toerusting en coaching.
„De lezingen die je daar hoort zijn belangrijk; maar meer nog de contacten en gesprekken met andere gemeentestichters. Sterk werd ik bepaald bij het belang van het gebed. Je kunt hard werken, maar als het gebed achterwege blijft, werk je voor God in plaats van uit God.”
Redeemer Church legt veel nadruk op het samengaan van ”faith and work” (geloof en werk), aldus Ten Brinke. „Ze stimuleert mensen christen te zijn in de eigen werkomgeving. Daaruit ontstaan vaak gesprekken met collega’s en vrienden, die ze vervolgens kunnen meenemen naar hun kerkelijke gemeente.”
In New York bezocht hij ook enkele gemeentestichtingsprojecten. „Een zwarte gemeente in de wijk Harlem combineerde een voluit Bijbels en gereformeerd geluid met muziek die aansluit bij de doelgroep. In een andere kerk kwamen vooral mensen met een rooms-katholieke achtergrond. Daar hoort meer een liturgische, officiële stijl bij. Deze mensen hebben, om het zo maar te zeggen, wat meer met liturgie, stilte en sfeer.”
Een „prikkelende” vraag is voor hem hoe gemeenten aan contextualisatie kunnen doen zonder aan de Bijbel afbreuk te doen. „Vast staat dat alles ophoudt op het moment dat ik wazig over de Boodschap doe. De vraag is wel wat de gerichtheid op de omgeving voor de kerk betekent en welke plaats de traditie daarin speelt. Een groot deel van de vrucht komt voort uit de contacten tussen mensen onderling.”
Ten Brinke is zich ervan bewust dat de situatie in Amerika anders is dan in Nederland en dat de gemeentevisie van Redeemer Church niet een op een is te vertalen naar de Nederlandse cultuur. „Het christendom neemt in de Amerikaanse samenleving een veel grotere plaats in. Bovendien werkt de Redeemer Church vooral onder jonge, hoogopgeleide mensen, terwijl mijn gemeente in Amsterdam-Noord zich in een volkswijk bevindt.
Redeemer Church denkt er dan ook over na om in enkele Europese steden, zoals Amsterdam, Berlijn en Londen, regionale toerustingscentra voor gemeentestichters op te zetten.”