Economie

Kritiek op fusie Essent en Nuon

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond heeft grote moeite met de voorgenomen fusie van de energiebedrijven Nuon en Essent.

2 April 2007 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Dit blijkt uit een brief die de vertrekkende directrice van de bond, Klaske de Jonge, gestuurd heeft aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De Consumentenbond vreest dat door de fusie het systeem om de transportkosten van gas en stroom in de hand te houden, niet meer zal werken.De Tweede Kamer heeft maandag een overleg met de nieuwe CDA-bewindsvrouw over de energiebedrijven.

Een kwart tot een derde van de energierekening van de consument bestaat uit de kosten van transport en distributie, de rest van de rekening wordt bepaald door de prijzen van gas en stroom.

Sinds de regulering van de transportkosten in 2000 werd ingevoerd, is daardoor 1,9 miljard euro aan kosten bespaard, berekende de toezichthouder van de energiemarkt, Dte, in februari van dit jaar. Eerder berekenden deskundigen in 2005 dat de regulering had geleid tot een tariefdaling van 12 procent voor de consument.

Als het gaat om de prijzen van gas en stroom kan de consument kiezen uit aanbieders, maar de klant heeft geen keuze uit verschillende netwerken. Om de energiebedrijven aan te zetten tot lagere prijzen voor transport en distributie is gekozen voor een tariefsysteem, waardoor toch concurrentie ontstaat tussen bedrijven.

Volgens de wet mogen de tarieven jaarlijks niet meer stijgen dan de inflatie en moet die stijging worden verlaagd met een doelmatigheidskorting. Die korting wordt gebaseerd op de gemiddelde verbetering van de productiviteit in de sector. Bedrijven die doelmatiger zijn dan dat gemiddelde halen dus een hoger rendement dan bedrijven die daar onder zitten.

Door de fusie van Nuon en Essent zal een onderneming ontstaan met bijna 5 miljoen klanten, ofwel van een omvang die het gemiddelde van de sector zo sterk bepaalt dat de prijsregulering onderuit wordt gehaald.

PvdA-Tweede Kamerlid Crone zal dit maandag in het overleg met de minister aan de orde stellen. Hij is kritisch over de fusie.

De Eerste Kamer nam in november de zogeheten splitsingswet aan, die moet waarborgen dat de distributienetwerken van energiebedrijven in handen blijven van de overheid en dat ze concurrerende aanbieders van gas en stroom toelaten op de leidingen naar de verbruikers.

De energiebedrijven, zoals Nuon en Essent, kunnen gedwongen worden tot het afsplitsen van hun netwerken als ze de levering van energie in ons land in gevaar brengen, bijvoorbeeld door risicovolle commerciële activiteiten in het buitenland. Crone wijst erop dat de bedrijven zelf aangaven dat een belangrijke drijfveer achter de fusie uitbreiding van activiteiten naar het buitenland is.

CDA-Tweede Kamerlid Hessels vindt dat nu onvoldoende duidelijk is waaraan de energiebedrijven zich dienen te houden na de splitsingswet. Hij verwacht van Van der Hoeven dat zij komt met duidelijke criteria.

SP-Tweede Kamerlid Jansen zal maandag voorstellen om een halt toe te roepen aan de schaalvergroting bij de energiebedrijven. Volgens hem moeten ze zich niet gedragen als commerciële ondernemingen, maar als nutsbedrijven.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet zich nog uitspreken over de fusie tussen Nuon en Essent. Waarschijnlijk zal die daaraan de voorwaarde verbinden dat een deel van het klantenbestand en een deel van de productiecapaciteit moet worden afgestoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer