Binnenland

Sociale partners waarschuwen kabinet

De vakcentrales en werkgeversorganisaties waarschuwen het kabinet. De sociale partners gaan in op de uitnodiging van het kabinet om te komen praten op 12 september, maar zullen daar duidelijk maken dat ze het op een aantal punten fundamenteel oneens zijn met het kabinet. Bovendien zijn zij niet gediend van „eenzijdig opgelegde maatregelen”.

ANP
27 August 2002 17:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

In het overleg van de zogeheten Stichting van de Arbeid hebben de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en vakcentrales FNV en CNV dit dinsdag afgesproken. „Over de herziening van de WAO, pensioenen en spaarloon denken wij bijvoorbeeld toch hetzelfde als de vakbonden en daar zal het kabinet naar moeten luisteren in plaats van eenzijdig barrières opwerpen”, aldus voorzitter J. Schraven van VNO-NCW.

In de ogen van de sociale partners heeft het kabinet eenzijdig maatregelen over het afschaffen van het spaarloon afgekondigd. Daarnaast is het de werkgevers en vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten dat hun moeizaam bereikte akkoord over de WAO in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet in zijn geheel wordt overgenomen.

„Wij zijn daarover nog steeds boos, maar we zijn beleefde mensen en komen dan ook gewoon weer uitleggen wat onze standpunten zijn”, aldus voorzitter L. de Waal van de FNV. Zijn collega D. Terpstra van het CNV: „Wij zullen uitleggen dat we niet gediend zijn van eenzijdig opgelegde maatregelen, maar dat we een inhoudelijk overleg willen. Zolang dat niet mogelijk is, gaan wij zeker niet in op de roep van het kabinet om loonmatiging.”

Voorzitter H. de Boer van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland heeft het gevoel dat het kabinet „ons aan het bedotten is”. Volgens hem worden onsamenhangende maatregelen afgekondigd, zoals het WAO-voorstel van minister De Geus (Sociale Zaken) om de werkgevers twee jaar lang in plaats van een jaar ziektegeld te laten doorbetalen.

Met dat voorstel wordt het SER-akkoord genegeerd, stelt De Boer. „Bovendien wordt de eerder beloofde lastenverlichting (verlaging van de WW-premies) door de extra kosten voor de ziektewet geheel teniet gedaan. Sterker nog: per saldo betekent dit een verslechtering voor werkgevers”, aldus de MKB-voorzitter. Volgens hem staan vooral bouw- en metaalbedrijven op hun achterste poten, omdat zij een relatief hoog ziekteverzuim hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer