Onderzoek naar ontslagen thuiszorg
DEN HAAG - Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wil precies weten hoeveel medewerkers van thuiszorgorganisaties met gedwongen ontslag worden bedreigd door het nieuwe systeem van aanbesteden.
De bewindsvrouw maakte donderdag met de werkgevers en werknemers in de thuiszorg afspraken om een onderzoek in stellen naar mogelijke gedwongen ontslagen. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werkt mee.Thuiszorginstellingen kunnen binnenkort bij een meldpunt doorgeven hoeveel personeelsleden zij moeten ontslaan. Dat moet per regio een goed beeld opleveren van mogelijke ontslagen. De laatste maanden verschijnen er veel berichten in de media dat thuiszorgorganisaties mensen moeten ontslaan, maar niemand weet precies om welke aantallen het gaat.
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning per 1 januari verloopt de financiering van de thuiszorg niet langer via zorgverzekeraars, maar via gemeenten. Om thuiszorgorganisaties te dwingen tot kostenbesparingen moeten gemeenten de zorg publiek aanbesteden.
In de praktijk krijgt de goedkoopste aanbieder het recht om de thuiszorg te leveren. Dat zijn vaak niet de bestaande thuiszorgorganisaties. Om kosten te besparen moeten zij mensen ontslaan. Een andere mogelijkheid is dat ze het contract van hun vast personeel omzetten in een flexibel contract (alfahulp). Dat leidt tot een lagere beloning voor de betrokkenen en minder sociale zekerheid.
Het CNV dreigde donderdag met stakingen als de werkgevers in de thuiszorg, verenigd in ActiZ, weigeren een garantie af te geven voor behoud van alle werkgelegenheid in de thuiszorg. Volgens ActiZ hebben thuiszorginstellingen nu reeds een overschot van 3200 medewerkers (1300 arbeidsplaatsen) voor de duurdere vorm van huishoudelijke verzorging.
Het uitgangspunt van staatssecretaris Bussemaker is dat mensen die nu in de zorg werken, behouden moeten worden voor de sector. Door de vergrijzing zijn nu -en zeker in de toekomst- veel werknemers voor de thuiszorg nodig. Ze is bereid 20 miljoen euro ter beschikking te stellen voor scholing als de partijen die participeren in het onderzoek op regionaal niveau komen tot werkbare afspraken om zo veel mogelijk ontslagen te voorkomen.