Scholieren: Meer toezicht op onderwijs
DEN HAAG - De overheid moet meer toezicht houden op de kwaliteit van opleidingen, het aantal lesuren en de aard en de mate van begeleiding die studenten en scholieren wordt geboden.
Dat stellen scholieren- en studentenorganisaties die vrijdagmorgen een pakket klachten overhandigden aan minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs. Via flyers en de site noodklok.nl konden scholieren en studenten aangeven wat zij vinden van hun onderwijs.Eerder al luidden de organisaties de noodklok over de tekortkomingen van het ”nieuwe leren”. Kort na die actie besloot de Tweede Kamer de veranderingen in het onderwijs van de laatste decennia te onderzoeken. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hebben de klachten verzameld. Zij maakten een ronde langs middelbare scholen, regionale opleidingscentra (roc’s) en hogescholen.
Uit de klachten blijkt dat middelbare scholieren veel klagen over de kwaliteit van de docenten. Volgens de organisaties zijn de problemen op de roc’s „algemeen omvattend en ernstig.” De studenten weten vaak niet wat de school van hen verwacht en veel docenten zijn volgens de studenten slecht opgeleid. De mbo-studenten vinden ook dat ze te weinig begeleiding krijgen. Net als studenten aan hogescholen ergeren ze zich aan lessen die ze als nutteloos beschouwen.
De hbo’ers klagen ook over te lage aantallen lesuren. Dat leidt tot uitspraken als: „Het nieuwe leren? Het nieuwe thuiszitten zul je bedoelen!” en „Veel geld voor zo weinig school.”
Volgens LAKS, JOB en LSVb moeten leerlingen meer te zeggen krijgen over hun onderwijs. „Vooral in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs ligt de oplossing voor de hand: een verplichte studenten- of leerlingenraad.”
Daarnaast moet de overheid zich bezinnen op de rol van de docent. „Docenten moeten veel, veel beter (bij)geschoold, beoordeeld en betaald worden”, stellen de drie organisaties.