Kerk & religie

Lord Carey pleit voor scheiding kerk en staat

LONDEN - Lord Carey, voormalig leider van de Anglicaanse Kerk, heeft zich recentelijk uitgesproken voor een formele scheiding tussen de Kerk van Engeland en de Britse staat.

Van onze correspondent
30 March 2007 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Hij reageert hiermee op de mogelijkheid dat anglicaanse bisschoppen binnenkort hun positie in het House of Lords verliezen.Op 7 maart stemde een meerderheid van de parlementariërs voor een einde aan het benoemingssysteem voor het Hogerhuis (vergelijkbaar met de Eerste Kamer). In plaats hiervan pleitte men voor een democratisch gekozen House of Lords, wat zou betekenen dat de 26 anglicaanse bisschoppen niet meer automatisch zitting in het Hogerhuis kunnen nemen.

Mocht de regering dit voorstel goedkeuren, dan bevindt de kerk zich in een eigenaardige positie, aldus Carey. „Dit zou een grote crisis kunnen veroorzaken”, meent de oud-kerkleider. „Waarom zou de minister-president nog steeds een rol hebben bij de benoeming van bisschoppen als zij geen plek meer hebben in het parlement? Als de kerk enig gevoel van eigenwaarde heeft, dan zou zij moeten pleiten voor een scheiding met de staat.”

Carey voorspelt dat ook de rol van de Britse monarch ter discussie zal worden gesteld. Als er een einde komt aan de staatsrechtelijke rol van bisschoppen wordt het koningshuis het „volgende doelwit.” Dit zou ertoe kunnen leiden dat het staatshoofd haar rol als leider van de Anglicaanse Kerk verliest.

Medestanders van de oud-aartsbisschop hopen dat een scheiding leidt tot een verbetering van het imago van de kerk. Tegenstanders vrezen dat dit de kerk zal berokkenen en wijzen tevens op het volgens hen nuttige werk dat bisschoppen in het parlement verrichten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer