Buitenland

„Aanwezigheid VS in Irak is illegaal”

RIYAD - De Saudische koning Abdullah heeft de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak woensdag een „illegale bezetting” genoemd en gezegd dat het Westen zijn financiële boycot van de Palestijnse Autoriteit moet beëindigen.

Buitenlandredactie
29 March 2007 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Abdullah zei dit tijdens zijn openingsspeech voor de Arabische top die woensdag en donderdag in de Saudische hoofdstad Riyad wordt gehouden. De Arabieren moeten zich verenigen om te voorkomen dat buitenlandse mogendheden de toekomst van het Midden-Oosten bepalen, zei de koning.De top staat deels in het teken van het Israëlisch-Arabische conflict. De bedoeling is een Arabisch vredesvoorstel nieuw leven in te blazen. Het vredesvoorstel werd in maart 2002 op een top van de Arabische Liga aangenomen. Israël werd normale betrekkingen aangeboden, in ruil voor terugtrekking uit alle gebieden die het in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde, inclusief Oost-Jeruzalem.

Israël reageerde destijds sceptisch op het voorstel en verwierp de bijkomende eis om Palestijnen die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949 zijn gevlucht en hun nakomelingen -zo’n 4 miljoen mensen- de gelegenheid te bieden terug te keren. Dat zou het Joodse karakter van Israël ondermijnen en de staat van binnenuit vernietigen, zei de regering. In plaats daarvan bood zij aan de vluchtelingen te compenseren.

Israël stelt nu het Arabische voorstel te kunnen accepteren, als het op belangrijke punten wordt aangepast. Vooral de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen is voor Israël belangrijk. Voorafgaand aan de Arabische top hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties een rondreis gemaakt door het Midden-Oosten, in de hoop de steun voor het vredesproces te vergroten. Een echte doorbraak wordt op korte termijn echter niet verwacht.

Aan het tweedaagse overleg nemen 21 van de 22 staats- en regeringsleiders van de Arabische Liga deel. De Libische leider Muammar Gaddafi is als enige weggebleven.

Uit een opiniepeiling die het Amerikaanse instituut Zogby International woensdag heeft gepubliceerd blijkt dat de bevolking van vijf Arabische landen extreem kritisch is over de rol van de Verenigde Staten in Irak. In Saudi-Arabië vindt 68 procent van de bevolking de rol van de VS in het buurland negatief, in Egypte 83 procent en in Jordanië maar liefst 96 procent. De rol van Iran in Irak wordt eveneens niet gewaardeerd door 66 (Egypte) tot 78 (Saudi-Arabië) procent van de bevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer