Opinie

Kerk moet meer oog hebben voor Arabische wereld

God is aan het werk in het Midden-Oosten. Het is daarom tijd voor de kerk in het Westen om meer en meer aandacht te schenken aan dit gebeuren in de Arabische wereld, stelt Jaap Bönker.

29 March 2007 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Sinds 11 september 2001 staat de Arabische wereld c.q. de moslimwereld te schudden op zijn grondvesten. Nog nimmer is de kerk zo aan het groeien als de laatste jaren. Welke invloed heeft 11 september 2001 gehad op de moslims? Veel moslims hebben altijd de vrede van de salaam nagestreefd en door het werk van fanatici zijn veel mensen gaan nadenken over de ’vreedzaamheid’ van het islamitisch geloof. Websites van allerlei christelijke organisaties worden maandelijks overspoeld met vragen over het christelijk geloof, Bijbels worden bij duizenden gedownload, chatboxevangelisatie is een nieuw fenomeen. Internetcafés worden bezocht door (jonge) moslims uit de Arabische wereld die vragen stellen via de chat. Satellietuitzendingen van christelijke zenders hebben te maken met een toename van kijkers. Er is vraag naar goede Bijbelse programma’s voor radio en zeker televisie. Dvd’s worden op grote schaal gekopieerd, in het bijzonder daar waar het om christelijke films gaat. Het downloaden van Injils (Nieuwe Testamenten) op mobiele telefoons is een nieuwe hype. Per maand worden duizenden downloads gedaan.De Heere God is aan het werk en Hij gebruikt de moderne mediamogelijkheden om Zijn Boodschap te verspreiden. Zendelingen in de Arabische wereld worden regelmatig aangeklampt door moslims met vragen en ook de verhalen van mensen die door dromen en visioenen tot geloof komen, nemen in aantal toe. Momenteel zijn er op het Arabisch Schiereiland zo’n 500 huisgemeenten, waaronder enkele in Saudi-Arabië, het bolwerk van de islam.

De Bijbel staat vol met profetieën over de landen rond Israël waar de God van Abraham, Izak en Jakob een plan mee heeft. Assur en Egypte worden positief genoemd in de Bijbel als het gaat om de eindtijd (o.a. Jes. 19). Gaat de Heere God in deze tijd het huis van Abraham herstellen en daarmee Zijn verbond met Abraham meer gestalte geven?

Het is tijd voor de kerk in het Westen om meer en meer aandacht te schenken aan dit gebeuren in de Arabische wereld. Het uitsturen van zendelingen om de soms prille gemeentes in de Arabische wereld te helpen in toerusting is hoogst noodzakelijk. Ook de financiering van allerlei programma’s en het ondersteunen van Arabische voorgangers in financiële zin zijn van groot belang. De Arabische Wereld Zending is in 1956 een Bijbelcorrespondentiecursus gestart voor toerusting van (potentiële) kerkleiders en sinds de start hebben ongeveer 250.000 mensen deze cursus gevolgd of volgen die nog. Zij zijn het, of worden het, die de kerk in de Arabische wereld tegen de stroom in leiden of gaan leiden.

Passie
In het Westen horen we veel negatief nieuws over de moslimwereld, maar het is goed ook de positieve kanten kenbaar te maken. Enkele honderden zendelingen vanuit verschillende organisaties zijn vol passie werkzaam in dit moeilijke gebied van de wereld. De Bijbel beschrijft Israël en de omliggende volkeren als het centrum van de aarde, waar uiteindelijk alle aandacht naartoe gaat, en dat is steeds meer merkbaar.

De kerk in het Westen (Nederland) houdt zich vandaag de dag erg bezig met het interne management, het bijeenhouden van de diverse kuddes. Via allerlei methoden wordt geprobeerd om het geloofsleven van de gelovigen te versterken. Op zich geen verkeerde zaak, maar bestaat en groeit de kerk niet bij de gratie van het uitgaan? We dienen meer en meer aandacht te besteden aan die plaatsen waar de Heere God wereldwijd Zijn lampen laat branden. Waar zijn de ontwikkelingen en wat is onze plek daarin?

Hoe lezen we de Bijbel in profetische zin? Wat staat er en hoeveel staat er geschreven over de volkeren, en hoeveel van de Bijbel en de profetieën gaat over Israël en de omringende volkeren? Hoe staat dat in verhouding tot ons missionair werkzaam zijn?

We leven in een interessante tijd. Het Midden-Oosten en de Arabische wereld komen steeds meer in het nieuws. Nemen we dat voor kennisgeving aan, of is het een zaak van bezinning in onze kerk of gemeente geworden?

Genoemde wereld is een wereld vol vragen geworden, waar de kerk in Jezus een antwoord op kan geven. Laten we er ernst mee maken.

De auteur is directeur van de Arabische Wereld Zending en schrijver van het boek ”De God van Abraham, Isaak én Ishmaël. Eén Weg naar vrede in het Midden Oosten” (Rotterdam, 2006).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer