Cramer niet per se tegen kernenergie
DEN HAAG - Minister Cramer van Milieu sluit de bouw van een nieuwe kernenergiecentrale niet categorisch uit. De linkse fracties reageren verontwaardigd.
Cramer, die lid is van de PvdA, zei dinsdag tijdens een kennismakingsoverleg met de Tweede Kamer dat kernenergie voor haar geen verboden onderwerp is. Voor ze met een definitief standpunt komt, wil ze een advies hierover dat in juni verschijnt afwachten. „Tegen die tijd weten we of we onze milieudoelen kunnen halen zonder of noodgedwongen met kernenergie”, aldus de bewindsvrouw.In het regeerakkoord dat CDA, PvdA en ChristenUnie in februari met elkaar sloten, staat dat er geen nieuwe kerncentrale moet komen. De bestaande centrale bij Borssele blijft wel open.
Overigens wil Cramer niet de indruk vestigen dat ze nu voor kernenergie is. Haar „intentie” is kernenergie erbuiten te houden, maar vanwege de verschillende standpunten die er zijn is het volgens haar beter „alle opties op een rijtje te zetten.” Daarmee staat de deur voor deze omstreden vorm van energieopwekking „niet open.”
PvdA-Kamerlid Samsom, die een fervent tegenstander van kernenergie is, reageerde ontstemd: „Ik ben verbaasd over uw slag om de arm.” GroenLinks-Kamerlid Duyvendak vindt de opstelling van de minister onjuist. Hij vindt dat alle kernenergie Nederland uit moet. Duyvendak verweet de PvdA-minister „een CDA-opstelling.”
De minister kreeg bijval van CDA-Kamerlid Spies. Ze vindt het „verstandig” dat de ministers alle opties op een rijtje gaat zetten. De VVD heeft geen moeite met kernenergie.
Tijdens het kennismakingsoverleg kwam ook het onderwerp dienstauto’s voor bewindslieden aan de orde. De fracties drongen erop aan dat het kabinet kiest voor schone dienstauto’s. Minister Cramer wil immers als Rijk duurzaam inkopen. Sommige bewindslieden „rijden rond in de meeste vervuilende dieselbakken die je kunt vinden”, stelde Samsom. Voor de zomer komt de minister met nadere voorstellen.
Verder kreeg de minister dinsdag vragen over haar opmerkingen dat ze de „verrommeling” van het landschap wil aanpakken. De fracties wilden weten of Cramer meer regie wil van de centrale overheid. Dat bleek niet het geval te zijn. Ze houdt vast aan de uitgestippelde strategie in de Nota Ruimte van het vorige kabinet. Ze zal wel gaan stimuleren dat gemeenten meer met elkaar gaan overleggen en samenwerken, bijvoorbeeld bij de realisering van nieuwe bedrijventerreinen.