Blair waarschuwt Iran over gevangenen
LONDEN (ANP) – De Britse premier Tony Blair heeft dinsdag Iran gewaarschuwd dat de pogingen om vijftien marinemensen vrij te krijgen een „andere fase" zullen ingaan als de diplomatieke weg faalt. Volgens de Britse omroep BBC zijn de veertien mannen en een vrouw inmiddels in Teheran waar ze zouden worden vastgehouden op een basis van de Revolutionaire Garde.
Een woordvoerder van de premier zei later dat Downing Street geen militaire actie of uitwijzing van de Iraanse ambassadeur in Londen overweegt. In een eerste reactie veroordeelde het islamitische regime in Teheran de waarschuwing als provocatief.De Iraanse marine nam de bemanning van de HMS Cornwall vrijdag gevangen tijdens een patrouille in de Perzische Golf. Volgens Teheran voeren de Britten door Iraanse terroritoriale wateren. De Britten hebben dat ten stelligste ontkend. Volgens Londen bevond het schip zich in Iraakse wateren tijdens een routineoperatie tegen smokkelaars.
De Britse ambassade in Teheran had nog geen contact met de matrozen en mariniers. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdag dat een bezoek mogelijk is als het vooronderzoek is afgerond. De zegsman liet niet weten wanneer dat is.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett brak een bezoek aan Turkije voortijdig af wegens de kwestie. Ze nam haar besluit na een telefoongesprek met haar Iraanse collega Manouchehr Mottaki, waarbij ze tot de conclusie kwam dat er geen voortgang zit in een oplossing van het conflict. Ze wil daarover uitleg geven in het Britse parlement.
Er zijn speculaties dat de Iraanse actie een vergelding is voor de gevangenhouding van vijf Iraniërs in Irak. De vijf werden in januari bij een bestorming van het Iraanse consulaat in Arbil opgepakt door het Amerikaanse leger. Volgens de VS zouden de Iraniërs het Iraakse verzet hebben geholpen. Volgens Iran hebben de VS de immuniteitsregels geschonden die voor ambassades en consulaten geleden.
Blair zei dat er geen enkel verband tussen beide zaken zou mogen zijn. „Uiteindelijk komt het gewoon neer op de vraag of de Iraakse regering zich al dan niet aan het internationaal recht wil houden".