Kerk & religie

Grondvlak

Via Nova
Via Nova in Amsterdam, een initiatief vanuit de christelijke gereformeerde kerk in Amsterdam, gaat met ingang van Pasen wekelijkse samenkomsten beleggen. Dat meldt dr. Siebrand Wierda, een van de voorgangers, in een persbericht. Hierbij is er steeds een samenkomst „in de stijl die inmiddels is opgebouwd, gevolgd door een samenkomst met meer interactie en participatie.”

27 March 2007 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:38
DE ESCH – In het kleinste kerkje van Zuid Limburg, de kloosterkapel van de Vaalser buurtschap De Esch, is zondag de laatste mis gehouden. Klooster en kapel zijn door de paters camillianen verkocht aan een ondernemer die er een religieus musuem van wil mak
DE ESCH – In het kleinste kerkje van Zuid Limburg, de kloosterkapel van de Vaalser buurtschap De Esch, is zondag de laatste mis gehouden. Klooster en kapel zijn door de paters camillianen verkocht aan een ondernemer die er een religieus musuem van wil mak

Het is de bedoeling dat vanaf Pinksteren mensen kunnen toetreden tot de gemeenschap van Via Nova, aldus het persbericht.Met Pasen 2006 werd vanuit de christelijke gereformeerde kerk Amsterdam onder de naam Via Nova begonnen met de zondagse samenkomsten, „gedreven door een missionair motief en met gemeentestichting als doel.” De samenkomsten worden gehouden in de Vondelkerk, om 17.00 uur.

Eerst waren de diensten maandelijks, na de zomer werd de frequentie verhoogd tot één dienst per twee weken.

Kerk Sint Niek weer in gebruik
De protestantse gemeente van Tjerkgaast, Idskenhuizen en Sint Nicolaasga heeft de gerestaureerde hervormde kerk van Sint Nicolaasga weer in gebruik genomen. Dat meldt het Friesch Dagblad. Tijdens de restauratie zijn op de tussenwand tussen hal en kerkzaal voor Friesland unieke beschilderingen uit de achttiende eeuw ontdekt.

De kerk van Sint Nicolaasga dateert uit 1721. Het gebouw werd in 1970 nog grondig gerestaureerd na een brand op 24 januari van dat jaar. Die brand ontstond door oververhitting op de plaats waar de schoorsteen door het ronde, houten dakgewelf ging. Doordat het vuur werd ontdekt door een passerende melkrijder, kon de kerk van de ondergang worden gered.

Vloerrestauratie kerk Beekbergen
De hervormde Dorpskerk van Beekbergen kan zondag 13 mei weer gebruikt worden voor de erediensten. Tot die tijd wordt de verwarming in de vloer vernieuwd en wordt er een nieuwe, hardstenen vloer gelegd. Het is de derde en laatste fase van een grote restauratie van het interieur. Vanaf 2008 gaat de restauratie van de buitenmuren volgens plan weer verder.

Alle werkzaamheden aan het monumentale kerkgebouw in het centrum van het Veluwse Beekbergen maken deel uit van een tien jaar durend groot onderhoudsprogramma waarover de kerkelijke gemeente in 2003 overeenstemming heeft bereikt met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Het orgel in de kerk is inmiddels ook volledig gerestaureerd en uitgebreid. Verder is onder andere de toren schoongemaakt en zijn het torengewelf en het orgelgewelf opgeknapt. Bij alle gewelven is de scheurvorming hersteld en is het schilderwerk voltooid nadat nieuwe trekstangen in het middenschip werden aangebracht. De constistorie is heringericht en er is een toilet gekomen voor mindervaliden.

In de beide zijbeuken van de kerk zijn de oude bollampen vervangen door kroonluchters en onder de toren zijn zogenaamde predikantsborden opgehangen.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden kerkt de hervormde gemeente in het kerkelijk centrum Het Hoogepad, schuin achter de kerk. In verband met de beschikbare ruimte worden er op zondagen twee ochtenddiensten gehouden: om 9.00 en om 10.30 uur. ’s Avonds is er een dienst om 19.00 uur.

Jubileum Kapelkerk Drachten
De hervormde Kapelgemeente in Drachten herdenkt deze maand haar 12,5 jarig bestaan. Zondag werd daar tijdens de eredienst aandacht aan besteed.

Op zondag 18 september 1994 werd de gemeente in een dienst in de Grote Kerk van Drachten geïnstitutionaliseerd als de eerste wijkgemeente van bijzondere aard in Friesland. De zondag erop, op 25 september 1994, werden in de Kapelkerk de eerste ambtsdragers van de gemeente bevestigd. De gemeente heeft een eigen predikant in de persoon van ds. J. Noordam.

Gewelf opgeknapt
Het zogenaamde vieringgewelf van de Grote Kerk in Haarlem is opgeknapt. Dat meldt het Haarlems Dagblad. Rescura uit Den Haag, vakatelier voor restauratie en decoratie, heeft het door langjarige lekkage aangetaste plafond recht onder de toren van de Grote Kerk in oude luister teruggebracht. Enkele panelen van het gewelf waren in de loop der jaren zichtbaar achteruitgegaan. Het overgrote deel bestond uit mortel die doorweekt was geraakt.

Nog geen halfjaar had Rescura nodig voor de ingrijpende klus. De fraaie decoraties aan het plafond werden digitaal gefotografeerd en via de computer overgebracht op enorme stickervellen. Vervolgens werd de oude, volledig vergane mortel vervangen door een nieuwe, gelijkende substantie die over meer elasticiteit beschikt en tegen een hogere luchtvochtigheid bestand is.

De contouren van de decoraties werden op hun oude plaats aangebracht, waarna vakmensen van Rescura de kleurvlakken waarheidsgetrouw hebben nagebootst. Het oude vieringgewelf ziet er „als toen” uit, maar is feitelijk volledig vernieuwd. Omdat nietsdoen geen optie was, is het de beste oplossing, vindt verantwoordelijk wethouder Nieuwenburg (PvdA), die namens de gemeente Haarlem 181.000 euro uittrok voor de noodzakelijke onderhoudsklus.

„Het vervult je ook met ontzag voor het vakmanschap van de mensen die dit in de vijftiende eeuw hebben vervaardigd”, zegt Teun Bleijenberg, directeur van Rescura. „Nu zou je dat aan de hand van allerlei meetgegevens moeten uitzetten, maar toen had één bouwheer dat allemaal in zijn vingers. En hij zette ongeletterde gildeleden aan het werk.”

Rescura zelf spreekt niet over een restauratie, maar over een reconstructie van de laatmiddeleeuwse decoraties. Bleijenberg: „Je zou het oorspronkelijke werk willen restaureren, maar dat was geen optie. Dit heeft als voordeel dat de schittering van de oorspronkelijke kleuren het kan stellen zonder de slijtage van de inmiddels verstreken tijd.”

voetnoot (u17(De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer