Binnenland

Ministerie: Kamer adequaat geïnformeerd over Irak

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt ook na de uitzending van het KRO–tv–programma Reporter staande dat de Tweede Kamer adequaat is geïnformeerd over de besluitvorming politieke steun te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003.

26 March 2007 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

„Alles wat de Tweede Kamer moest weten, is gemeld", aldus een woordvoerder van het ministerie zondagavond. Er was voor het kabinet geen reden om in brieven richting het parlement gedetailleerd in te gaan op een Amerikaans verzoek tot militaire ondersteuning.Reporter meldde zondagavond dat de Kamer in 2002 onvolledig is ingelicht. Het kabinet vertelde volgens het tv–programma niet dat er een uitgebreid Amerikaans verzoek lag om mee te vechten in Irak. Ook waren er volgens Reporter al vroeg twijfels of een militaire actie tegen Irak wel gerechtvaardigd was. Nederland gaf uiteindelijk geen militaire, maar alleen politieke steun aan de actie van de Verenigde Staten.

In de uitzending kwamen documenten aan de orde waaruit blijkt dat de Verenigde Staten in november 2002 Nederland vragen om onder meer fregatten, mijnenjagers, Apaches en precisiewapens. Toenmalig minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken meldde de Kamer dat het Amerikaanse verzoek alleen een overvliegvergunning en de facilitering van doorvoer betrof.

Premier Balkenende betoogde afgelopen vrijdag al, toen informatie uit de Reporter–uitzending naar buiten kwam, dat volgens hem alle essentiële informatie is gegeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzet zich ook tegen het beeld in de tv–uitzending dat het kabinet zich alleen richtte op de mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, en veel minder op het niet–naleven van resoluties van de Verenigde Naties (VN). „Maar daar is juist een causaal verband tussen. Sinds begin jaren negentig zijn door Irak stelselmatig VN–resoluties over de massavernietigingswapens niet opgevolgd, zoals bijvoorbeeld het toelaten van wapeninspecteurs. Tot het moment kwam dat ook Nederland vond dat de maat vol was", aldus Buitenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer