Brown belooft miljarden aan Noord-Ierse coalitie
LONDEN, 22 maart (AP) - Groot-Brittannië schenkt Noord-Ierland de komende vier jaar 53 miljard euro als de protestantse DUP voor maandag zijn verzet tegen een coalitie met de katholieken laat varen. Dat heeft de Britse minister van financiën Gordon Brown donderdag aangekondigd. Het geld zou vooral bedoeld zijn om de industrie te stimuleren en banen te scheppen.
Groot-Brittannië weigert te tornen aan de deadline van komende maandag voor de vorming van een nieuwe Noord-Ierse regering, zei premier Tony Blair in Londen tegen DUP-leider Ian Paisley. Paisley weigert vooralsnog een coalitie aan te gaan met het katholieke Sinn Fein van Gerry Adams, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger.De DUP won onlangs 36 van de 108 zetels in het Noord-Ierse parlement en het katholieke Sinn Fein won 28 zetels. De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern riepen de DUP vervolgens op een regering te vormen met Sinn Fein. Na vele jaren van frustratie en teleurstellingen moet nu aan een betere toekomst worden gewerkt, zeiden Blair en Ahern.
Een regering waarin zowel katholieken als protestanten zitting hebben was het belangrijkste doel van het in 1998 gesloten Goede-Vrijdagakkoord. In 2002 kwam de vorige regering ten val en sindsdien wordt Noord-Ierland weer geregeerd vanuit Londen. In 2003 wilde Paisley niet eens met Sinn Fein om de tafel gaan zitten.
Paisley (80) is een overtuigd antikatholiek en heeft gedurende zijn carrière van veertig jaar elk compromis met katholieken gemeden. Sinn Fein is niet loyaal aan het wettelijk gezag maar aan het IRA en de partij kan daarom niet regeren, zei hij onlangs.
Paisley heeft veel aan populariteit gewonnen met zijn gelofte om pas met Sinn Fein samen te werken als het IRA ontmanteld wordt en de partij het Britse gezag erkent. Gerry Adams, de leider van Sinn Fein die ook in Ierland stemmen wil winnen bij de komende parlementsverkiezingen aldaar, heeft bijna alle eisen van Paisley ingewilligd. Een van die eisen was de erkenning van het gezag van de (door katholieken gehate) Noord-Ierse politie. Het besluit van Sinn Fein om de politie te erkennen maakte de verkiezingen mogelijk.