Meerderheid voor nieuw referendum over EU–grondwet
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de ondervraagden bij een debatreeks van het bureau Europees Parlement wil een nieuw referendum in Nederland als er een nieuwe Europese grondwet komt. Dat blijkt uit onderzoek door het bureau en het Instituut voor Publiek en Politiek. De resultaten zijn donderdag aangeboden aan het kabinet.
De twee organisaties hielden tussen november vorig jaar en februari dit jaar vier debatten om van burgers te horen wat ze van de EU vinden en hoe het verder moet met de in 2005 in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet. In totaal deden ongeveer 500 mensen mee aan de peilingen bij de debatten en nog eens 950 vulden via de lokale krant of internet een vragenlijst in.Daaruit bleek dat een op de drie een nieuw verdrag wil. Een zelfde groep vindt dat de onomstreden delen van de grondwet snel moeten worden ingevoerd.
Enthousiasme is er zeker voor Europa bij de ondervraagden. Driekwart van hen vindt het „een goede zaak" dat Nederland lid is. Een meerderheid van de respondenten wil meer samenwerking op de beleidsterreinen milieu, justitie en veiligheid.
De ondervraagden willen een democratischer Europa via EU–brede referenda, een actievere betrokkenheid van de Tweede Kamer, meer bevoegdheden voor het Europees Parlement en volledig openbare vergaderingen van de ministers. Verder willen ze meer voorlichting en de invoering van het burgerinitiatief.
Een lidmaatschap van Turkije zien de meesten niet zitten. De helft is daar tegen, een derde is er voor, de rest is neutraal. Servië, Montenegro en Bosnië kunnen op meer steun rekenen: iets meer dan de helft juicht toetreding toe.
Directeur Sjerp van der Vaart van het bureau Europees Parlement dat burgers nu meer hechten aan meer bevoegdheden voor de nationale parlementen, waar voorheen gepleit werd voor meer macht voor het Europees Parlement. Ook ziet hij een hard afbrokkelende steun voor toetreding van Turkije tot de EU.
Het is overigens de vraag hoe representatief het onderzoek is. Bij de debatten kwamen vooral mannen in de leeftijd tussen 30 en 65 en de helft van die groep had minimaal een HBO–opleiding. In een van de steden (Maastricht) had 90 procent van de deelnemers gestemd bij het referendum in 2005 en 55 procent had vóór gestemd. Landelijk stemde bij het referendum in juni 2005 slechts 37 procent van de stemmers voor.
De Tweede Kamer besloot begin deze week om ook nog vier hoorzittingen te houden in het land, om daar de mening van de burger te horen. Ook het bureau Europees Parlement gaat nog door met hun debatten.