Binnenland

Verburg: Niet massaal bouwen in Groene Hart

DEN HAAG - Plannen voor de bouw van ongeveer 13.000 woningen in het Groene Hart kunnen niet op de sympathie rekenen van minister Verburg van Landbouw.

Regioredactie
22 March 2007 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

De bewindsvrouw gaf woensdag in de Tweede Kamer aan dat ze de plannen van projectontwikkelaars „niet onmiddellijk terugstuurt”, maar dat ze het onwenselijk vindt dat er „in het groen” van dit nationaal landschap gebouwd gaat worden.Haar voorganger Veerman serveerde deze ideeën eerder resoluut af: „Daar beginnen we niet aan.” „Ik ben blij met wat mijn voorganger daarover heeft gezegd”, aldus Verburg woensdag.

Veerman, coördinerend minister voor het Groene Hart, wees er destijds tevens op dat er in het Groene Hart alleen woningen mogen worden gebouwd voor de bewoners van het gebied. Hij haalde ook een streep door de aspiraties van Utrecht om evenwijdig aan de A2 een nieuwe snelweg aan te leggen door het Groene Hart.

Zijn opvolgster Verburg gaf duidelijk aan dat gemeenten wel woningen mogen bouwen, maar dat daarbij wat haar betreft ook goed naar andere mogelijkheden moet worden gekeken, zoals bijvoorbeeld oude bedrijfsterreinen.

De PvdA betwijfelt of er massaal woningen moeten worden gebouwd in de Zuidplaspolder bij Gouda. Volgens de regeringspartij is het tijd de plannen voor 20.000 tot 30.000 woningen (tot 2020) in dit diepste putje van Nederland te heroverwegen vanwege de klimaatverandering.

„In Nederland worden grote bouwplannen in de planstudiefase zelden afgeschoten. Als de trein eenmaal rijdt, blijft hij rijden en dat wat eenmaal op tafel ligt, lijkt er nooit meer van af te komen. Het adagium is beter iets dan niets. Wij hebben liever niets dan iets slechts”, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Vermeij in het vakblad Cobouw van woensdag.

„Wegens de discussie over het klimaat, het water en de extra bescherming die bepaalde gebieden nodig hebben, moet je kunnen zeggen: we hebben dit bedacht, maar is het bij nader inzien wel verstandig?”

De PvdA bepleit dat de regio voorlopig pas op de plaats maakt met de plannen voor de Zuidplaspolder. „De tijd is rijp om te kijken of er alternatieven zijn of dat het beter is om er helemaal niet aan te beginnen.”

Vermeij wijst erop dat er tal van onderzoeken, onder andere door het Ruimtelijk Planbureau, lopen naar de manier waarop in Nederland bij bouwplannen rekening wordt gehouden met klimaatverandering en risico’s als hoog water. Zij wil die informatie snel boven tafel om nog dit jaar een besluit te kunnen nemen.

Het Kamerlid benadrukt dat het voor haar partij niet bij voorbaar vaststaat dat er helemaal niets kan in diep gelegen polders als de Zuidplaspolder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer