Omgangsvormen bij politie verbeterd
DEN HAAG - De manier waarop politiemensen op de werkvloer met elkaar omgaan, is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd. Seksuele intimidatie en pesten richting vrouwen komen echter nog altijd vaker voor dan in het bedrijfsleven.
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd op initiatief van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat woensdag werd gepresenteerd.Het percentage vrouwen en mannen dat de afgelopen twee jaar ongewenste seksuele aandacht, toenadering of dwang heeft meegemaakt, is vorig jaar niet noemenswaardig afgenomen. Wel is voor vrouwen de ernst van de problematiek duidelijk verminderd. Seksuele intimidatie heeft voor hen veel minder vaak een structureel karakter. In de meeste gevallen blijft het bij een enkel incident, zoals een schunnige of aanstootgevende opmerking of het sturen van een seksueel getinte e-mail.
Ook het aantal vrouwen dat hiervan last zegt te ondervinden, is duidelijk verminderd: niet alle vrouwen die seksuele intimidatie hebben meegemaakt, hebben er last van. In 2000 gaf 48 procent van de vrouwen in de steekproef aan last te hebben gehad, in 2006 gold dat voor 32 procent. Voor mannen geldt dat 13 procent last heeft ondervonden van seksuele intimidatie, tegenover 16 procent in de steekproef van 2000.
Uit het onderzoek van zeven jaar geleden bleek dat het bij de politie slecht gesteld was met de sociale omgangsvormen. Vooral seksueel intimiderend gedrag kwam onder het politiepersoneel opvallend vaak voor. Sindsdien hebben vrijwel alle korpsen energie gestoken in het tot stand brengen van verbeteringen.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt een langzame cultuurverandering. Er wordt meer openheid, een meer mensgerichte aanpak en minder negatief gedrag jegens collega’s gesignaleerd.
Het bewustzijn van seksuele intimidatie en pesten is toegenomen. Maar er is nog een lange weg te gaan, want niet alle inspanningen van de korpsen de afgelopen zes jaar bleken uiteindelijk even effectief.
Pestgedrag blijkt een lastig probleem te zijn. Het aantal slachtoffers is niet afgenomen (ruim 40 procent is de afgelopen zes maanden wel eens door collega’s gepest) en pesten heeft nog steeds een structureel karakter.
Een op de vijf politiemedewerkers wordt minimaal eens per week gepest. In vergelijking met 2000 komt gericht pesten van vrouwen, allochtonen, homoseksuelen en mensen met een lichamelijke handicap minder vaak voor; zij worden niet meer of minder gepest dan de gemiddelde politiefunctionaris.
Volgens het rapport hebben de leidinggevenden ondersteuning nodig bij het effectief aanpakken van ongewenst gedrag. Tijdelijke projecten staan te veel op zichzelf.
Voor het onderzoek vulden 4296 werknemers een vragenlijst in. Het onderzoek inventariseert op welke wijze de verbeteringen tot stand gebracht zijn: onder andere door het binnenhalen van ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen, door het bespreekbaar maken van (on)gewenste omgangsvormen en door het aanstellen van vertrouwenspersonen.