ABP en PGGM scherpen beleggingscriteria aan
AMSTERDAM (ANP) - De pensioenfondsen ABP en PGGM, de twee grootste van Nederland, gaan hun criteria voor beleggingen in de wapenindustrie aanscherpen.
De vakcentrale FNV is blij met die beslissing, aldus bestuurder Peter Gortzak dinsdag. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek minister Donner (Sociale Zaken) ook tevreden met deze toezeggingen.Het bestuur van PGGM wil niet langer investeren in ondernemingen die „substantieel” betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen. ABP sluit niet uit dat het zich terugtrekt uit fondsen die te maken hebben met de productie van dergelijke wapens.
Het tv-programma Zembla meldde zondag dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in bedrijven die onder meer clusterbommen en landmijnen maken. Afgelopen jaar zou voor 229 miljoen euro zijn belegd in Amerikaanse clusterbommenproducenten. Vorig jaar staken de fondsen 59 miljoen euro in mijnenfabrieken.
PGGM heeft naar eigen zeggen sinds 1985 een beleid waarbij niet wordt belegd in bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet halen uit de wapenindustrie of -handel. Op deze manier sluit het fonds veel, maar niet alle ondernemingen uit die wapentuig maken. Het bestuur van PGGM neemt binnenkort een besluit over aangescherpte criteria voor beleggingen.
ABP zegt zich te houden aan wetgeving en internationale verdragen als het gaat om investeringen in de wapenindustrie. Over zaken die niet bij wet of verdrag verboden zijn, zoals clusterbommen, beraadt de top van het fonds zich.
„De discussie betreft de vraag of we in dat soort zaken moeten beleggen”, stelde een woordvoerder. Ook wordt bekeken hoe ABP zich eventueel kan terugtrekken uit concerns die zich naast de wapenindustrie ook met andere zaken bezighouden.
De FNV beschouwt de nieuwe houding van pensioenfondsen als „een welkome steun in de rug”, zei FNV-bestuurder Gortzak. Doorgaans maken vertegenwoordigers van vakbonden de helft uit van het bestuur van een fonds en bestaat de andere helft uit vertegenwoordigers van werkgevers. Daarnaast is er een directie voor de dagelijkse leiding.
Gortzak vindt niet dat de bestuurders uit vakbondskringen medeverantwoordelijk zijn voor de foute beleggingen. „Ik weet zeker dat veel van hen dit niet wisten.” Wel hebben bonden al langer richtlijnen voor beleggingen.
Volgens Gortzak belandt een bestuur vaker in een patstelling over dit soort kwesties. Dat er soms beweging in zaken komt na een televisie-uitzending, heeft volgens hem te maken met „gevoeligheid voor imagoschade.”
Minister Donner zegde in reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Depla nog toe dat hij bij de sociale partners zal aankaarten dat transparantie in beleggingen van groot belang is om deelnemers in pensioenfondsen een stem te geven. Minister Bos (Financiën) stelde verder ook te willen leren van ervaringen in België met een systeem dat foute beleggingen moet tegengaan.