Binnenland

„Politiekorps Gelderland-Midden vrijgepleit”

ARNHEM - Het politiekorps Gelderland-Midden is ten onrechte beschuldigd van corruptie, gesjoemel met vastgoed en machtsmisbruik ten opzichte van het personeel.

Regioredactie
20 March 2007 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Dat staat volgens De Telegraaf en de NOS te lezen in een rapport van onderzoeksbureau Berenschot dat commissaris van de Koningin in Gelderland Cornielje dinsdagmiddag zou aanbieden aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had toegezegd het rapport dinsdagochtend onder embargo te verspreiden. Rond sluitingstijd van deze krant was nog niets van het ministerie vernomen. Ook was het niet bereikbaar voor commentaar.De conclusies uit een rapport dat burgemeester P. Krikke van Arnhem vorig jaar liet opstellen, zijn met het rapport van Berenschot onderuitgehaald. Dat onderzoek sprak over gesjoemel met vastgoed door toenmalig korpschef K. Bakker -tegenwoordig voorzitter van de Arnhemse voetbalclub Vitesse- en over discriminatie van agenten van buitenlandse afkomst. Berenschot zegt dat er geen enkel onoorbaar of strafbaar feit is gevonden. Er valt volgens de onderzoekers wel het een en ander te verbeteren, onder meer aan de interne communicatie en het personeelsbeleid binnen het korps.

Begin vorig jaar klaagden twee Marokkaanse voormalige agenten die een promotie misliepen over discriminatie en racisme binnen het regiokorps. Daarna volgde het ene na het andere verhaal. In mei gaf korpsbeheerder Krikke, burgemeester van Arnhem, opdracht voor een onafhankelijk onderzoek onder leiding van oud-plaatsvervangend hoofdofficier van justitie M. Tragter-Schubert. Intussen legde korpschef Van Deursen zijn functie neer omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan.

De commissie-Tragter vond geen aanwijzingen voor discriminatie of racisme, maar tekende wel veel klachten en beschuldigingen over de „Arnhemse connectie” op.

„Hele hofhoudingen verhuisden met een leidinggevende mee”, aldus de commissie. Dat zou vooral gespeeld hebben onder de voormalige korpschef K. Bakker en zijn plaatsvervanger A. de Vries.

Deze gepensioneerde politiemensen reageerden woedend, vooral omdat zij niet door de commissie waren gehoord. In een eigen verslag hebben Bakker en De Vries alle beschuldigingen weerlegd. Ze leggen de schuld voor de wantoestanden vooral bij het hoofd van het bureau interne zaken. Remkes noemde het onderzoek van Tragter onvolledig en eiste „zorgvuldiger” naspeuringen. Ook Krikke drong aan op nieuw onderzoek, aangezien haar positie zeer ter discussie was komen te staan. Remkes wilde binnen enkele weken duidelijkheid, maar het nieuwe onderzoek heeft een halfjaar geduurd. Een apart onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de vermeende discriminatie is nog niet gereed.

Het onderzoeksbureau heeft ruim 130 betrokkenen gehoord. Onverwacht veel reacties kwamen binnen via een e-mailadres dat met bronbescherming kon worden benaderd. Nog onbekend is of er ditmaal ook klachten van buiten het hoofdbureau zijn binnengekomen.

De commissie-Tragter stelde vast dat er in Arnhem een soort verzetsgroep werkte die via een connectie met een plaatselijke krant zelfs aantoonbaar onjuiste informatie liet lekken. Op de districtsbureaus in de politieregio wist men volgens de commissie eigenlijk van niets.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer