Buitenland

Egypte akkoord met grondwetswijziging

CAIRO (AP) - Het Egyptische parlement is maandag akkoord gegaan met een pakket omstreden grondwetswijzigingen die volgens de oppositie bedoeld zijn om de greep van president Hosni Mubarak op de macht nog steviger te maken.

20 March 2007 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Mubaraks regering zegt dat de 34 wijzigingsvoorstellen deel uitmaken van een programma voor democratische en economische hervormingen. Maar volgens de oppositie zullen ze leiden tot oneerlijke verkiezingen en te veel bevoegdheden voor de president.Een van de amendementen moet de uitzonderingstoestand vervangen die al geldt sinds de moord op Mubaraks voorganger Anwar Sadat in 1981 en die de politie alle ruimte geeft om mensen op te pakken en politieke activiteiten te onderdrukken.

Het amendement geeft de president de bevoegdheid de berechting van terreurdaden toe te wijzen aan een gerechtelijke instantie van zijn keus. Volgens de oppositie komt dat erop neer dat Mubarak verdachten kan blijven overdragen aan militaire rechtbanken. Het veelvuldig gebruik daarvan wordt door mensenrechtenorganisaties zwaar bekritiseerd omdat er geen beroep mogelijk is tegen de uitspraken.

De wijzigingen werden met 315 stemmen voor aangenomen, zei parlementsvoorzitter Fahti Sorour. Het aantal tegenstemmen maakte hij niet bekend, maar volgens de leider van de oppositionele Moslimbroederschap Mohammed Saad al-Katatni stemden 108 leden van de oppositie en 2 leden van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Mubarak tegen. De amendementen moeten nog in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd. De oppositie dringt er bij de Egyptenaren op aan nee te zeggen.

Volgens de oppositie zullen andere amendementen beperkingen stellen aan juridisch toezicht op verkiezingen, die in Egypte doorgaans gepaard gaan met knoeierij en geweld. Bij verkiezingen in het verleden bevorderde de aanwezigheid van rechters in een stembureau de eerlijkheid of werd voorkomende oneerlijkheid door rechters aan de kaak gesteld. Een rechter die in 2005 bezwaar maakte tegen geknoei kreeg een officiële reprimande en activisten die daartegen protesteerden werden gevangengezet.

De oppositie zegt dat de 78-jarige Mubarak de weg probeert te effenen voor zijn zoon Gamal (43) om hem bij de volgende presidentsverkiezingen op te volgen. Twee jaar geleden werd de regering-Mubarak door de Verenigde Staten nog flink onder druk gezet om democratische hervormingen door de voeren. Met de crisis in Irak kan Washington het zich echter niet meer veroorloven een van zijn belangrijkste Arabische bondgenoten in het Midden-Oosten voor het hoofd te stoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer