Werk IRS in Polen verloopt moeizaam
HOEVELAKEN - Het werk van de stichting In de Rechte Straat (IRS) in Polen verloopt moeizaam. Veldwerker Pedro Snoeijer kent momenten van moedeloosheid, maar toch wil hij niet terug, omdat hij denkt dat er kansen liggen voor het evangelie.
Dat zei hij zaterdag tijdens de ontmoetingsdag in het gebouw van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken. IRS is een interkerkelijke stichting die zich ten doel stelt rooms-katholieke medemensen met het Evangelie van Jezus Christus bekend te maken en werkt sinds een aantal jaren in Polen. In het Oost-Europese land behoort ongeveer 95 procent van de bevolking tot de Rooms-Katholieke Kerk en maken protestanten slechts een half procent van de bevolking uit.Tijdens een vraaggesprek dat IRS-bestuurslid Huib de Vries hield met de veldwerkers Pedro Snoeijer en de uit Polen afkomstige ds. Tomasz Pieczko bleek dat IRS niet veel hoeft te verwachten van de protestantse kerken in Polen. De historische protestantse kerken zijn gericht op een goede relatie met de Rooms-Katholieke Kerk en ze doen meer aan sociaal-maatschappelijke toerusting dan aan persoonlijke geloofsopbouw. De nieuwere protestantse kerken zijn sterk charismatisch.
Het idee bestond dat er na de val van het communisme en later opnieuw na het overlijden van paus Johannes Paulus II, die uit Polen kwam, kansen waren voor de verspreiding van het Evangelie. Ds. Pieczko maakte duidelijk dat veel ouderen zich vastklampen aan de kerk, ook al weten ze weinig van het geloof en de Bijbel af. „Vertrouwen hebben in de kerk is belangrijker dan zelfstandig denken. Ze willen geen confrontatie. Ze geloven niet dat de Bijbel de waarheid van God is in plaats van de kerk. Jongeren keren zich wel af van de Rooms-Katholieke Kerk, maar velen van hen worden sterk beïnvloed door het materialisme uit het Westen.”
Ds. Pieczko stelde dat de huidige regering ook al niet in het voordeel van de protestanten werkt. De machthebbers kunnen het goed met de Rooms-Katholieke Kerk vinden in hun streven naar het behoud van de macht. Deze voor de protestantse kerken ongunstige ontwikkeling heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de Poolse overheid protestantse zomerkampen niet meer financiert.
Weliswaar is er de laatste tijd sprake van uittredingen van priesters, maar die doen dat in 80 procent van de gevallen om te kunnen trouwen, en niet om naar het protestantisme over te gaan, aldus de Pool, die predikant is in Frankrijk en op parttime basis voor IRS werkt.
Veldwerker Snoeijer ziet weinig vruchten op zijn arbeid en wordt er wel eens moedeloos van. De gemeente waar hij ’s zondags kerkt, bestaat slechts uit enkele gezinnen. Hij heeft vriendschappen gesloten met Polen, maar zijn rooms-katholieke vrienden durven de Bijbel niet zelf te gaan lezen, omdat ze bang zijn dat hun zekerheden dan wegvallen. Een goede vriendin van zijn vrouw is in het klooster gegaan en ze kunnen niet meer voor haar doen dan bidden.
Soms denkt Snoeijer eraan om het op te geven, maar die gedacht duurt meestal maar kort. Hij staat nog steeds achter de destijds gemaakte keus om in Polen te gaan werken en hij heeft nog veel ideeën om de Polen te bereiken. Eén daarvan is de vertaling van een kinderbijbel in het Pools. Verder gaat hij door met de verspreiding van het blad Augustinus en zoekt hij op internet contacten met Polen. Misschien zijn er kansen voor de verspreiding van het blad via boekwinkels en bestaande protestantse kerken.
Een bezoeker stelde een vraag over de verspreiding van het evangelie onder Polen die in Nederland werken. Bestuurslid De Vries is bezig om contacten te leggen via uitzendbureaus en gemeenten. Hij vroeg om namen van Polen die lectuur willen hebben aan IRS door te geven.
Evangelist Toon Vanhuysse, die voor IRS in de Belgische stad Tongeren werkt, verzorgde ’s middags een lezing. Tijdens zijn toespraak zei hij dat Tongeren een mariale stad is, die totaal vervreemd is van de Christus. „Duizenden willen Hem niet kennen, wat als consequentie heeft dat ze voor eeuwig verloren zullen gaan als ze zich niet bekeren.”