Jeugd-tbs
RIJSWIJK (ANP) - Een 16-jarige jeugd-tbs’er is donderdag aangehouden omdat hij een vrouw zou hebben aangerand tijdens onbegeleid verlof. Hieronder een feitenoverzicht over jeugd-tbs.
PIJ-MAATREGEL: Jeugd-tbs zoals het in de volksmond wordt genoemd, is geen officiële term. De PIJ-maatregel is de officiële benaming en dit is de maatregel voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Deze maatregel kan worden opgelegd door de rechtbank wanneer een minderjarige verdachte van een misdrijf psychisch niet in orde is.BEHANDELING: Het doel is de jongere te behandelen aan zijn of haar stoornis en om hem of haar voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij. Hierdoor lijkt het op tbs voor volwassenen, maar de PIJ-maatregel kan ook worden opgelegd voor lichtere delicten dan waar tbs voor wordt opgelegd.
VERLENGING: Heeft de jeugdige dader een zedenmisdrijf of geweldsdelict begaan, dan kan de PIJ-maatregel met twee jaar worden verlengd. Als de jeugdige tijdens het plegen van het misdrijf psychisch niet in orde was, kan de maatregel met nog twee jaar verlengd worden. De maatregel duurt dus maximaal zes jaar.
PROEFVERLOF: Bij langlopende jeugd-tbs is proefverlof mogelijk. Dit betekent dat een jongere voor een langere periode zelfstandig gaat wonen. Begeleid verlof is op verlof voor een korte periode -bijvoorbeeld een dag- met een begeleider, en onbegeleid houdt in zonder begeleider.
VOLWASSEN: Wanneer een jongere van 16 of 17 jaar een volwassen indruk maakt, kan de rechter besluiten om het volwassenenrecht toe te passen. In dat geval kan aan een jongere tbs worden opgelegd. Hierdoor kan de jeugdige langer worden behandeld.