Mierennest met toeters en bellen
De computerbeurs CeBIT, die afgelopen donderdag in het Duitse Hannover de deuren opende voor het publiek, is als vanouds een mierennest. Op een dag als vandaag lopen er evenveel bezoekers rond als tijdens alle dagen van de Wegwijsbeurs samen.
Op zaterdag komen er bovendien duizenden scholieren die tegen een gereduceerd tarief naar binnen mogen. De jongelui zijn voornamelijk te vinden in de hallen met mobieltjes, grafische kaarten en computerspellen. Daarnaast zijn er afdelingen met systemen voor financiële dienstverlening, waar vrijwel uitsluitend heren in driedelig kostuum rondlopen. Op één dag alle 28 hallen bekijken, is onmogelijk.De beurs is de plaats waar veel bedrijven hun nieuwste producten tonen. Vaak bestaan die uit toeters en bellen, want het gehalte aan entertainment op CeBIT is hoog. De praktijk leert echter dat veel van die producten binnen een aantal maanden of een jaar gangbaar raken, ook in de gereformeerde gezindte.
Natuurlijk zitten er nuttige producten tussen. De keuze op deze pagina is tamelijk willekeurig en valt eenvoudig uit te breiden. Zo is er ook nog software die automatisch foto’s sorteert, een lichtgevend toetsenbord dat als een kameleon van kleur verschiet, een beamer die draadloos met de pc verbonden is, een mp3-speler van 2,1 millimeter dik, een tv-scherm met een beelddiagonaal van 5,20 meter, een usb-stick die als extern geheugen voor Vista werkt en het WiMax-inside van Intel. Enzovoort, enzovoort.
Een duppie per foto
Nu Kodak geen fotorolletjes meer verkoopt, wil het bedrijf geld verdienen aan fotoprinters. Het bijzondere aan de Easyshare 5300 is niet dat het apparaat kan scannen, printen en kopiëren, maar dat het veel zuiniger is met inkt dan andere printers. Volgens Kodak maakt deze printer twee keer zo veel afdrukken voor hetzelfde geld. De door het bedrijf zelf ontwikkelde inkt lijkt meer op een gel dan op een vloeistof. De prijs voor de cartridges is lager omdat de printkoppen niet hoeven te worden vernieuwd. In de cartridge zit een apart reservoir voor een beschermlaagje over de foto. De foto’s zijn direct droog en Kodak garandeert levenslang kleurbehoud, zelfs als de foto in het zonnetje ligt. De printer komt aanstaande zomer op de Europese markt en zal minder dan 200 euro kosten. Een 10x15-afdruk kost 10 cent aan fotopapier en inkt.
Alleskunner op handformaat
Een kruising tussen een laptop en een mobieltje, daar heeft de Q1Ultra het meest van weg. Samsung noemt het een kleine pc, maar daarvoor zijn de minitoetsen links en rechts naast het scherm te onhandig. De prijs, 1600 euro, past wel bij een pc. Daarvoor krijgt de gebruiker een machine die werkt met Windows Vista, beveiligd met een vingerafdruksensor, en voorzien van camera en aanraakscherm. De Q1Ultra heeft een snelle draadloze internetverbinding via hsdpa. Tegen meerprijs is het apparaat om te bouwen tot navigatiesysteem. En dat allemaal in een kastje van 700 gram.
Plat en toch groot
Op het eerste gezicht is het er een van twaalf uit een dozijn. Toch onderscheidt de nieuwe Lumix FX30 zich van de andere platte collega-camera’s. Het is Panasonic gelukt om een groothoeklens (28 mm) te verpakken in een toestel dat maar 2,2 centimeter dik is en vier keer optische zoom biedt. Voor die prestatie moet de klant flink betalen: 380 euro. Het dikkere broertje TMC-TZ2 is even duur en kan tien keer optisch inzoomen. Beide toestellen hebben een systeem voor beeldstabilisatie waarmee het risico op bewogen foto’s sterk afneemt.
Sprekende Legorobot
Onderzoekers aan de Universität des Saarlandes ontwikkelden een softwarepakket om robots te leren luisteren en praten. Op de foto doet Claudia Grote een taalspelletje met een Lego-Mindstorms-robot. De software hiervoor, Dialog OS, is eenvoudig te bedienen en goedkoop (59 euro). De achterliggende doelstelling gaat verder dan ’Spielerei’: het spraakherkenningsysteem wordt op dit moment getest in BMW’s voor de bediening van het navigatiesysteem. Grote: „De bestuurder kan dan gewoon tegen het navigatiesysteem praten en opdracht geven om via München naar Stuttgart te rijden.”
Stuurknuppel voor Google Earth
Logitech is bekend van zijn toetsenborden en muizen, maar ook van de joysticks en spelconsoles. De werking van de SpaceNavigator lijkt op die van een joystick, maar deze stuurknuppel is bedoeld voor serieuze toepassingen. De knuppel is uitstekend geschikt om te navigeren door een driedimensionale omgeving zoals Google Earth en AutoCAD. De SpaceNavigator kan draaien, kantelen, omhoog en omlaag bewegen. Architecten en ontwerper kunnen profiteren van de zes vrijheidsgraden.
Juweel van een usb-stick
De JetFlash V90C combineert schoonheid met nut. Dit halssieraad glimt als parelmoer, maar open geklapt is het een usb-stick van het merk Transcend. De opslagcapaciteit is 2 gigabyte. De mannenversie van de JetFlash heeft een sleutelring.
Klederdracht met mp3-speler
Textiel waarin elektronica is verwerkt was op de CeBIT van vorig jaar nog iets uitzonderlijks. Intussen zijn er verschillende grote kledingmerken (Levi’s, Adidas, O’Neill, Burton) die intelligente kleding aanbieden. Zelfs een Lederhosen met ingebouwde mp3-speler ontbreekt niet. Een fietshelm is uitgerust met een Bluetoothverbinding naar de mobiele telefoon; op de oordoppen zitten toetsen om het mobieltje te bedienen. Diezelfde techniek is ingebouwd in een skihandschoen, met een luidspreker in de duim en een microfoon bij de pols. Ook hier zijn nuttige toepassingen denkbaar: een jas met elektrische verwarming, en een shirt dat bloeddruk, lichaamstemperatuur en hartslag meet. Voorlopig is het prijzig: een mp3-handschoen kost 150 tot 200 euro.
Laptop met dubbel scherm
Het witte kleurtje van deze nieuwe laptop heeft Toshiba afgekeken van de succesvolle iPods. De Portégé R400 is niet alleen mooi maar heeft ook een paar verrassende functies. Aan de voorkant van de laptop zit een klein venster waarin de gebruiker altijd zijn e-mail en agenda kan raadplegen, ook als de laptop uit is. De laptop is eigenlijk een tablet-pc: het scherm kan omgedraaid worden en de gebruiker kan erop schrijven met een speciale pen. Zoals veel nieuwe laptops is ook deze uitgerust met antennes voor snelle internetverbindingen. De Portégé gaat ruim 3000 euro kosten.
Draagbare tv
Vanaf een mobieltje tv-programma’s opvragen was al mogelijk via umts. Vodafone laat drie mobiele telefoons zien die rechtstreeks het digitale tv-signaal opvangen. Het netwerk hiervoor is naar verwachting eind 2007 beschikbaar. Vodafone gaat dan 22 tv-kanalen aanbieden. De tv werkt ook als er geen simkaart in het toestel zit. In Italië hebben consumenten erg positief gereageerd op de eerste uitzendingen. Een analist van Ericsson verwacht dat volgend jaar al een op de drie Europese bezitters van een mobieltje onderweg tv kijkt.
Surfen en scheren tegelijk
Kennelijk zijn er mensen die nog geen tien minuten zonder beeldscherm kunnen. In een van de CeBIT-hallen zijn een tiental woon-, slaap- en badkamers ingericht. Speciale radio’s voor in de douche zijn er al lang, maar inmiddels brengen verschillende leveranciers badkamerspiegels op de markt waarachter een beeldscherm verstopt zit.