Economie

„Groente en fruit moeten makkelijk zijn”

WAGENINGEN - Hoe gaan Nederlanders meer groente en fruit eten? Dr. ing. Ernst Woltering, kersvers hoogleraar aan de Wageningen Universiteit: „De gezonde keus moet ook een makkelijke keus zijn.”

Riekelt Pasterkamp
16 March 2007 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:36
WOLTERING ...andere porties... Foto Guy Ackermans
WOLTERING ...andere porties... Foto Guy Ackermans

De leerstoel van Woltering werd donderdag in Wageningen gepresenteerd. Officieel is de in 1955 geboren Zeeuw benoemd tot bijzonder hoogleraar productfysiologie en productkwaliteit. „We willen de kennis over kwaliteit, rijping en gezondheidsstoffen verhogen.”Omdat de universiteit wel de lusten wil maar niet de lasten kan dragen, steekt de afzetorganisatie voor groenten, fruit en paddenstoelen The Greenery geld in de leerstoel. Voor een periode van vijf jaar jaarlijks 100.000 euro. Volgens Greenerytopman Philip Smit snijdt het mes aan twee kanten. „Nieuwe producten leiden tot meer consumptie.”

The Greenery zette vorig jaar met 1350 aangesloten teeltbedrijven voor 2 miljard euro om. Het bedrijf handelt met ruim 60 landen. Eind vorig jaar maakten The Greenery en Wageningen Universiteit al bekend dat de leerstoel er zou komen.

Woltering heeft het tij niet mee. De afgelopen jaren nam de consumptie van verse groente en fruit behoorlijk af. Van de 19- tot 30-jarigen consumeert slechts 7 procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Op termijn zal dat onherroepelijk leiden tot meer chronische ziektes en een dalende levensverwachting.

Voelt u zich als een roepende in de woestijn?
„Het is waar dat jongeren meer interesse hebben voor snacks, Marsen en koeken. Terwijl iemand door het eten van groente en fruit toch beduidend minder kans loopt op vervelende ziektes en langer en gezonder kan leven.”

Er is door de overheid en allerhande organisaties in het verleden van alles geprobeerd om mensen gezonder te laten eten. De Schijf van Vijf is wel het bekendste voorbeeld: gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, fruit en brood. „Geen van de campagnes bleek aan te slaan.”

Gaat het u wel lukken?
„”Make the healthy choice the easy choice”, zeggen de Engelsen. De keuze voor gezond eten moet dus een makkelijke keuze zijn. Neem zoiets simpels als een komkommer. Die bestaat voor 98 procent uit water. Komkommer vult wel, maar je wordt er niet dik van. Toch is komkommer niet populair. Door minikomkommers te telen en die met z’n drieën in een zakje te stoppen en als snoepkommers te verkopen, proberen we de jeugd weer aan de groente te krijgen.”

Gemak dient de mens.
„De consument is op zoek naar meer gemak. Fresh-cut en ready to eat. Veel producten zijn helemaal niet direct klaar om gegeten te worden. Bij gesneden fruit loopt de smaak nogal eens uiteen. Maar ook zoiets oer-Hollands als de elstar. De ene week is die appel lekker, de volgende week smaakt-ie nergens naar.”

Wat is precies uw leeropdracht?
„We richten ons op het ontwikkelen van kennis over de mechanismen achter rijping, veroudering en kwaliteit van geoogst en versgesneden groenten en fruit. Denk daarbij aan houdbaarheid, smaak en stoffen die te makken hebben met de bevordering van de gezondheid, zoals vitamines, antioxidanten en vezels.”

Eten we over tien jaar nog fruit?
„Zeker. Maar wel in andere porties. Nu zijn er al tomaten die als Tasty Tom op de markt zijn gezet. De leerstoel moet productinnovaties vergroten en versnellen. Over de gezonde inhoudsstoffen bijvoorbeeld is nog veel te weinig bekend. In een tomaat zit veel dit, in een paprika veel dat. Met die informatie kun je veel doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer