Opnieuw overlast door enorme regenval
In Mijdrecht zwommen de eenden door de straten, die bedekt waren met water en eendenkroos. In Wilnis werd een dijkdoorbraak ternauwernood voorkomen en in de A16 bij Breda vielen gaten in het wegdek. Zware regenval heeft zaterdag in een groot deel van Nederland grote overlast veroorzaakt.
Problemen waren er onder meer in West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Limburg, Flevoland, Noord-Holland, het midden en het oosten van Nederland, Groningen en Friesland. Overal kwamen straten blank te staan en liepen huizen en bedrijfspanden onder.
Er trokken twee grote regengebieden over het land, afkomstig uit België: het ene van Roosendaal via Rotterdam en Leiden naar Amsterdam en een tweede via Enschede richting Leeuwarden.
De meeste regen viel in het Brabantse Zevenbergen: 130 millimeter. In de driehoek Prinsenbeek/Etten-Leur/Zevenbergen werden crisiscentra ingericht van waaruit brandweer, gemeenten en politie gezamenlijk de hulpverlening coördineerden.
De politie sloot beide afritten van de A16 bij Prinsenbeek af om het autoverkeer in die plaats te beperken. Bij zwembad De Banakker in Etten-Leur stortte een plat dak van 5 bij 10 meter in. Niemand raakte gewond. Rijkswaterstaat sloot tijdelijk de N58 onder Etten-Leur af, omdat alledrie de rijbanen onder water stonden. Door de hevige regenval vielen er gaten in het asfalt van de A16. Tussen het knooppunt Princeville en Prinsenbeek was in noordelijke richting maar één rijstrook beschikbaar.
Aan de Molendijk in Standdaarbuiten raakte zaterdagmiddag een geldauto van de weg door de regenval. De twee inzittenden werden in het ziekenhuis opgenomen.
Ook enkele gemeenten in Twente werden getroffen door de aanhoudende regen. In Nijverdal werd na de wolkbreuk zaterdag in de brandweerkazerne een crisiscentrum ingericht. Volgens de politie Twente waren korte tijd alle alarmnummers overbelast. Vlak bij Rijssen op de A1 raakte het verkeer door de wateroverlast korte tijd ontregeld.
In Rotterdam kreeg de brandweer bijna 600 telefoontjes over overlast. Op de snelwegen rond de Maasstad gebeurden tientallen ongelukken.
De wachttijden bij de ANWB liepen op van de gemiddelde 30 minuten naar twee tot tweeënhalf uur. Problemen hadden automobilisten vooral met overbelaste accu’s en ruitenwissers. Om veiligheidsredenen kregen mensen op de snelwegen als eerste hulp. Bij hulpverzoeken uit sommige steden moest de wegenwacht mensen teleurstellen. Ze kregen het advies een dag later terug te bellen. Het ging om plaatsen die vanwege het water gedeeltelijk waren afgesloten.
In het Utrechtse Wilnis wist de brandweer ternauwernood een dijkbreuk te voorkomen. De Ringdijk dreigde in de nacht van zaterdag op zondag te bezwijken onder druk van het hoge water in de Ringvaart. Het water kwam op twee plaatsen over de dijk heen. De brandweer plaatste over een afstand van ongeveer 100 meter een grote hoeveelheid zandzakken. In het aangrenzende Mijdrecht kon de brandweer weinig uitrichten, omdat het waterpeil overal even hoog was. De wolkbreuk hield er bijna drie uur aan.
Het crisisteam van het Hoogheemraadschap Rijnland kwam zaterdagavond korte tijd bij elkaar vanwege te hoge waterstanden in de Gouwe. Door de inzet van extra pompen daalde het peil. In Gouda liepen net als eerder deze maand veel straten onder water, onder meer de spoortunnel die een belangrijke verkeersader naar het centrum is.
Het monumentale elektrisch gemaal Nieuwkoop in het Zuid-Hollandse Ter Aar brandde gistermorgen om 5.00 uur, vermoedelijk door oververhitting, volledig uit en kon daardoor geen dienst meer doen. Ondanks noodscenario’s zullen sommige gewassen in het 3000 hectare grote gebied rond Ter Aar, Nieuwkoop en Liemeer flinke schade oplopen.
In Amsterdam kreeg de regionale alarmcentrale zo’n duizend telefoontjes te verwerken. Het dak van de Ikea-vestiging stortte er gedeeltelijk in. De winkel liep vol water en zat zonder stroom, zodat hij gisteren gesloten bleef. Een deel van het programma van de Uitmarkt ter opening van het culturele seizoen in Amsterdam moest worden afgelast.
Het dak van zwembad Blijwater in Weesp stortte gedeeltelijk in. Hetzelfde gebeurde met het dak van een loods op een industrieterrein in Weesp en van een bedrijf in Uithoorn. In Uithoorn stond industriegebied Thamerdal geruime tijd onder water. Dit veroorzaakte problemen bij twee chemische bedrijven. De brandweer verrichtte continu metingen, maar voorzover bekend zijn geen gevaarlijke situaties ontstaan.
De politie sloot zaterdagavond de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen af, nadat het nieuwe naviduct bij Enkhuizen onder water was gelopen. Volgens de brandweer reikte het water tot een halve meter. Eén auto kwam vast te staan. Door de regen spoelden grote hoeveelheden zand op de weg, met een dikke laag prut als gevolg. Het duurde uren voordat die was opgeruimd. De bouw van het naviduct moet volgend jaar april klaar zijn. In sommige straten in Enkhuizen stond het water 40 centimeter hoog.
Ook in het Friese Oosterwolde moest een doorgaande autoweg dicht. Het industrieterrein van Wolvega kwam voor een deel blank te staan. In Biddinghuizen in de Flevopolder waren gisteren bij het popfestival Lowlands zes tractoren bezig zo’n 1500 auto’s uit de modder te trekken. Deze konden niet meer op eigen kracht wegkomen vanwege de blubber.
Volgens het KNMI is er net als vorig jaar ook deze zomerperiode veel meer regen gevallen dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Met nog een week te gaan telt deze zomer het hoogste aantal dagen -twaalf- waarop bij ten minste één KNMI-station 50 millimeter of meer regen werd gemeten. Vorig jaar telde de zomer eveneens twaalf dagen met zo’n grote hoeveelheid neerslag, zodat het record van de laatste ruim vijftig jaar twee jaar achtereen is gehaald.
In Weesp is gisterochtend in 24 uur tijd 101 millimeter gemeten. In Gouda viel 88 millimeter, in Schoonlo 72 millimeter, in Oostvaardersdiep 75 millimeter, in Boskoop 75 millimeter en in Ginneken 53 millimeter. Normaal valt er in augustus in Nederland tussen de 55 en de 70 millimeter regen, in september 60 tot 90 millimeter. De natste maand ooit was oktober 1932, toen Zandvoort 321 mm registreerde.
Opmerkelijk is dat in het Drentse Eext deze zomer al tot drie keer toe een enorme hoeveelheid regen viel. Naar schatting viel daar deze maand ongeveer 295 millimeter, waarmee waarschijnlijk ook het absolute record van de neerslag in augustus wordt overtroffen. Het record heeft Voorthuizen, waar in augustus 1948 maar liefst 292 millimeter viel, waarvan 208 millimeter alleen al op 3 augustus (de hoogste etmaalsom ooit).
Ondanks het wisselvallige weer is het met de temperatuur in Nederland deze zomer niet slecht gesteld, aldus het KNMI. De maand juni was warm, met een vrijwel normale hoeveelheid zon. „Juli was weliswaar aan de sombere kant en nat, maar warmer dan gemiddeld en de eerste twintig dagen van augustus zijn 1,8 graad warmer uitgevallen dan normaal. Het voorlopige zomergemiddelde ligt met ruim 17,5 graden ongeveer een graad boven de normale 16,6 graden.”