Israël weigert gesprek met nieuw kabinet Palestijnen
JERUZALEM - Israël zal geen zaken doen met de nieuwe Palestijnse regering en de internationale gemeenschap oproepen dat evenmin te doen. Dat heeft de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Mark Regev, donderdag gezegd.
Regev zei dat het regeerakkoord dat Hamas en Fatah hebben gesloten niet voldoet aan de belangrijkste eisen van de internationale gemeenschap. Die eisen zijn verwerping van het geweld tegen Israël, de erkenning van het bestaansrecht van Israël en acceptatie van de akkoorden die de Palestijnen in het verleden met Israël hebben gesloten. Volgens Regev betekent het niet voldoen aan de eisen dat de regering vrede en verzoening van de hand wijst.Hamas en Fatah bereikten woensdag na langdurige besprekingen overeenstemming over een regering van nationale eenheid, die er onder andere komt omdat de huidige, door Hamas gevormde regering door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël wordt geboycot. De Palestijnse premier Ismail Haniyah presenteerde zijn nieuwe regering donderdag in Gaza-stad aan president Mahmud Abbas.
De fundamentalistische partij Hamas van Haniyah en het seculiere Fatah van Abbas hebben lang onderhandeld over de vorming van een regering. Bij besprekingen in Mekka begin vorige maand werd een doorbraak bereikt. De ministeries van Financiën en Binnenlandse en Buitenlandse Zaken komen in handen van personen die niet zijn gelieerd aan Hamas of Fatah.
Voor de post van minister van Binnenlandse Zaken, waaronder over het veiligheidsbeleid valt, werd uiteindelijk de 49-jarige academicus Hani al-Qawasmi als compromis geaccepteerd door Hamas en Fatah. De uit Hebron afkomstige Al-Qawasmi heeft geen ervaring op veiligheidsgebied.
Haniyah zei tijdens een persconferentie dat herstel van de veiligheid en stabiliteit een van de voornaamste taken wordt van de regering. Sinds Hamas aan de macht kwam, zijn de spanningen met Fatah opgelopen. Dat leidde vooral in Gaza tot geweld, waarbij tientallen doden vielen. Om de crisis te stoppen werd besloten een eenheidsregering te vormen, maar de onderhandelingen sleepten zich maanden voort. Tussen beide partijen heerst een diep wantrouwen.
De EU liet weten het te vroeg te vinden om te beoordelen of zij de directe hulp aan de Palestijnen zal hervatten. Ze moet eerst het regeerakkoord en het optreden van de nieuwe regering zorgvuldig bestuderen, aldus woordvoerster Emma Udwin. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei blij te zijn met de totstandkoming van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, maar zei dat de internationale gemeenschap meer tijd nodig heeft om haar positie te bepalen.
In het regeerakkoord staat dat Palestijnse vluchtelingen moeten kunnen terugkeren naar Israël en dat de Palestijnen het recht hebben zich te verzetten tegen Israël. Israël kenmerkte met name deze twee punten als een stap terug.
- Tekst past * Tekst past * Tekst past