Thuis weinig regels voor internet
DEN HAAG - Minder dan de helft van alle ouders geeft mediavoorlichting. Thuis zijn vaak geen regels voor internetgebruik en ouders zijn te goed van vertrouwen. Intussen communiceren gezinsleden steeds vaker met elkaar via e-mail, MSN of mobiele telefoon.
Dat constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het donderdagmorgen gepresenteerde rapport ”Nieuwe links in het gezin.”Inmiddels hebben vrijwel alle gezinnen met tieners een computer met internetverbinding thuis, in bijna alle gevallen met breedband. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren de computer voor het eerst gebruiken ligt nu op 7,8 jaar.
Meer dan de helft van de tieners heeft een computer op zijn slaapkamer. Deze jongeren zitten vaker achter internet, chatten langer op MSN en hebben eerder een eigen website dan hun leeftijdsgenoten zonder internet op hun slaapkamer.
Bijna alle tieners zitten regelmatig op MSN. De helft van hen maakt dan ook gebruik van een webcam. Vier op de tien ouders zeggen goed te weten wat MSN inhoudt. MSN is een programma waarop mensen via internet direct met elkaar kunnen communiceren.
Een meerderheid van de ouders maakt zich zelden of nooit zorgen over het internetgebruik van hun kinderen. De meeste ouders geven ook geen voorlichting of stellen regels op. Twee derde praat zelden tot nooit met hun tieners over internetgebruik.
In het rapport wordt ook de vinger gelegd bij het toenemende gebruik van mobiel internet. „Nu internet steeds meer via mobiele apparaten bereikbaar is en jongeren straks niet meer locatiegebonden internetten, zonder volwassenen of opvoeders in de buurt, is het belang van goede interneteducatie des te groter. Ook voor scholen zou hier een rol weggelegd kunnen zijn. Naast lessen over internetonderwerpen kunnen zij leerlingen klassikaal in discussie laten gaan. Op een gegeven moment zullen tieners overal online kunnen zijn. Nu bijna alle tieners een mobiele telefoon bezitten, ligt het voor de hand te veronderstellen dat de pda, de telefoon met internet, hetzelfde aanschafpatroon zal volgen.”
Volgens de onderzoekers is er geen grond voor de vrees dat de digitalisering van hun leefwereld jongeren isoleert. „De virtuele wereld kent geen geografische beperkingen en schept onbeperkte mogelijkheden tot het aangaan en onderhouden van sociale contacten.”
Wel wijst het SCP erop dat diverse levensdomeinen van vrienden, familie en collega’s in toenemende mate door elkaar heenlopen. „De informatisering versterkt de informalisering: de scheidslijn tussen privé en openbaar, werk en thuis, school of arbeid en vrije tijd vervaagt. Ook vindt er een sterkere individualisering plaats: jongeren worden auteur van hun eigen leven. Dit knaagt aan het gezag van ouders. Door internet winnen vrienden, mediabedrijven en de muziekindustrie aan invloed en moeten opvoeders terrein prijsgeven.”
”Nieuwe links”
- Het SCP-rapport ”Nieuwe links in het gezin” geeft een uitgebreid beeld van de digitale leefwereld van tieners en de plaats van ouders daarin.
- Veel ouders onwetend over eigen site van tienerkinderen.
- De helft van de tieners heeft via internet nieuwe mensen leren kennen.
- Jongens en vmbo leerlingen hebben vaker een pc op hun kamer dan de rest van de leerlingen.
- Tieners zoeken op internet het minst naar politiek en godsdienst.
- Ouders die voorlichting geven, stellen vaker regels op het gebied van internetveiligheid dan ouders die zich afzijdig houden.